Voiko abortista kieltäytyä? Eduskunnan vaakakupissa vakaumus ja naisten oikeudet

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun aborttia koskevasta kansalaisaloitteesta. Lakihankkeessa halutaan antaa terveydenhuollon henkilökunnalle oikeus kieltäytyä abortin hoitamisesta vakaumuksellisesta syistä.

Lakialoite on kerännyt lähes 70 000 allekirjoitusta. Aloitteen saamiseksi eduskunnan käsittelyyn vaaditaan 50 000 kannatusilmoitusta.

Väestöliitossa lakihanketta ei kannateta.

– Abortti on lakisääteinen terveyspalvelu, eikä sitä pitäisi vakaumuksellisista syistä heikentää, tiivistää Väestöliiton asiantuntijalääkäri Miila Halonen.

Epätasa-arvo kasvaisi

Halosen mukaan voimaantullessaan laki saattaisi aiheuttaa sekä alueellista että taloudellista epätasa-arvoa.

– Minusta tämä on yritys heikentää naisten oikeuksia ja pariskuntien oikeutta päättää perheestään itse, sanoo Halonen.

Asiantuntijalääkäri kyllä ymmärtää, että joillekin hoitajille, kätilöille ja gynekologeille abortti on vaikea tehtävä.

– Tämä ei kuitenkaan ole syy aiheuttaa tilannetta, missä hoidon laatu saattaa laskea tai hoitoonpääsy viivästyä, sanoo Halonen.

Ongelma pienillä paikkakunnilla

Miila Halonen kuvailee tilanteen, missä pienen kunnan asukas tarvitsisi lähetteen sairaalaan aborttia varten, mutta yksi lääkäri kieltäytyy vakaumuksellisista syistä lähetettä kirjoittamasta ja toinen on lomalla.

– Näin voisi helposti käydä jossakin pohjoisen pikku kunnassa. Mitä tämän naisen pitäisi silloin tehdä? Lähteä seuraavaan terveyskeskukseen, joka on 80 tai sadan kilometrin päässä vai siirtyä yksityiselle puolelle, kysyy Halonen.

Tämä olisi juuri sitä maantieteellistä epätasa-arvoa, mistä Halonen on huolissaan. Siirtyminen yksityiselle puollelle taas aiheuttaisi taloudellista epätasa-arvoa.

Eduskunnan täysistunto, jossa lakialoitteen lähetekeskustelu käydään alkaa klo 16.

Lue myös:

    Uusimmat