Kansanedustajat nokittelivat Suomen aborttilaista – Päivi Räsänen vastustaa jyrkästi perustelujen vähentämistä: "Tämä oli kyllä aika raju muutos"

10:20
Katso koko keskustelu videolta.

Kansanedustajat Päivi Räsänen (kd) ja Saara-Sofia Siren (kok) kertoivat MTV:n Uutisaamussa omat näkemyksensä Suomen aborttilainsäädännöstä.

Oma tahto 2020 -kansalaisaloite saavutti viikonloppuna 50 000 allekirjoituksen tavoitteen ja se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteessa vaaditaan, että jatkossa abortin saamiseksi riittää raskaana olevan oma tahto eikä aborttiin vaadittaisi enää kahden lääkärin lausuntoa.

Uutisaamussa vierailleet kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ja kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Siren kertoivat omat näkemyksensä siitä, miksi Räsänen vastustaa ja Siren puolustaa lakialoitetta.

– Sekä naisen, lapsen että lääkärin takia, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa se, ettei asiaa tarvitse perustella kahdelle lääkärille, veisi pois sen mahdollisuuden, että nainen voisi saada tarvitsemaansa tukea ja kenties pitää lapsen. Hän perustelee kantaansa myös lapsen hengen säilyttämisellä ja lääkärien työllä.

– Terveyskeskuslääkärin kannalta tämä oli kyllä aika raju muutos, koska meillä on paljon niitä lääkäreitä, jotka omantunnon syistä eivät halua abortteja suorittaa ja nyt nämä lääkkeelliset abortit tulisivat terveyskeskukseen ikään kuin suoritettavaksi, hän sanoo.

Räsäsen mielestä useat naiset kaipaavat lisätietoa ja ohjausta aborttipäätöksen kanssa.

– Tilanteet ovat monesti sellaisia, että siinä alkuraskauden pahoinvoinnissa, monesti yllätysraskauden aiheuttamassa järkytyksessä ajatukset saattavat olla aika sekaisin. Ja kyllä siinä tilanteessa voi tehdä sellaisia ratkaisuja tai ajatuksia, joita sitten katuu myöhemmin.

Vanha lainsäädäntö

Siren huomautti, että nykyinen aborttilainsäädäntö on 50 vuotta vanha ja se kaipaa päivitystä nykyaikaan. Hän myös huomauttaa, että aloitteen takana on laaja asiantuntijakannatus.

– Tämän kansalaisaloitteen takanahan on itseasiassa ainakin 20 järjestöä ja tosi kattavasti asiantuntijoita ja myös esimerkiksi lääkäriliitto ja kätilöliitto ymmärtääkseni sitä kannattavat.

– Oikeus turvalliseen aborttiin on ihmisoikeus ja ihan keskeinen osa seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita. Ja silloin kun sen päätöksen on tehnyt, niin minkä takia sitä pitäisi perustella vielä useammalle lääkärille? Nyt vaaditaan kahden lääkärin lausunto, hän huomauttaa.

Siren ihmettelee laissa juuri sitä, kun abortti pitää perustella kahdelle lääkärille.

– Siis käytännössähän se tarkoittaa sitä, että nainen itse joutuu omaan elämäänsä liittyviä itsemääräämisoikeuden piirissä olevia ratkaisuja perustelemaan useammalle ihmiselle, mikä myös pitkittää sitä prosessia. Ja siinä joudutaan yleensä käymään sekä terveyskeskuksessa että sairaalassa. Ja lopputulos on kuitenkin yleensä juuri niin, että sen aborttipäätöksen on tehnyt jo aikaisemmin, hän toteaa.

Räsäsen mielestä valinta pitää kuitenkin perustella lääkärille, sillä lääkäri on se, joka päättää hoidosta.

– Vaikka ihmisellä on se itsemääräämisoikeus, niin eihän ihmiset yleensä sitä päätöstä siitä hoidosta itse tee, vaan se on aina lääkäri, joka sen tekee. Eli kyllä tässä myös lääkäri joutuisi melkoiseksi kumileimasimeksi. Jos lääkärin mielestä ne perusteet on liian kevyet, jolla nainen tulee sitä aborttia hakemaan, hänellä ei olisi mitään muuta mahdollisuutta kuin tehdä se abortti. Eli lääkäri olisi tavallaan ihan sitten vaan tällainen abortin tekijä, jota nainen määräisi, Räsänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja