Ammattijärjestöt eivät lämpene aborttilakialoitteelle

Terveysalan ammattijärjestöiltä ei heru tukea kansalaisaloitteelle, joka antaisi terveydenhuoltohenkilöstölle oikeuden abortista kieltäytymiseen eettisten tai uskonnollisten syiden takia. STT kysyi kantaa Lääkäriliiton ja ammattijärjestö Tehyn edustajilta.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja, gynekologi Hannu Halilan mielestä kyse on potilasriskistä, jos merkittävä osa lääkäreistä kieltäytyy abortin teosta. Potilaan etu on hänestä tärkeämpi kuin lääkärin omantunnon oikeus.
 
– Esimerkiksi Italiassa ja Itävallassa hiljattaisen lainmuutoksen jälkeen 70–80 prosenttia lääkäreistä kieltäytyi. Sellainen hankaloittaisi aborttien järjestämistä. Iso osa lääkäreistä voisi kirjoittaa myönteisen aborttilausunnon, mutta pienempi osa joutuisi tekemään sen käytännössä, sanoo Halila.

Hänestä yksittäiset kieltäytymiset on voitu hoitaa sisäisillä järjestelyillä. Sairaalassa abortit tehdään virka-aikana, jolloin väkeäkin on töissä enemmän.

Kansalaisaloite vetoaa etiikkaan

– Lääkäri tai kätilö voisi kieltäytyä abortin
teosta tai lausunnon antamisesta eettisin tai uskonnollisin syin

– Lakipykälä koskisi myös opiskelijoita

– Naisten aborttioikeuteen ei puututa  

– Raskaana olevien lakisääteiset oikeudet
taataan alueellisin järjestelyin

– Perusteluna työntekijän henkisen terveyden
vaarantuminen, jos toimii vastoin syvää vakaumustaan

– Aloitteen allekirjoitti 67547 kansalaista

– Kansalaisaloite on eduskunnan sosiaali- ja
terveysvaliokunnan käsittelyssä 

– Ainakin keskusta, kokoomus ja sosiaali-
demokraatit olivat kielteisellä kannalla STT:n
kyselyssä syyskuun alussa

– Asiaa ovat ajaneet kristillisdemokraatit vuodesta 2013


– Lakisääteinen kieltäytymismahdollisuus olisi vaarallinen ennakkotapaus, jonka jälkeen voitaisiin rajoittaa lääkärin toimintaa samoin syin muillakin alueilla, esimerkiksi ehkäisyn määräämisessä.  

Halilan mielestä jo gynekologin koulutuksessa abortin teosta kieltäytyjät tulisi ohjata erikoistumaan toiselle alalle. Samoilla linjoilla on sairaanhoidon ammattijärjestö Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen.

– Eettisistä syistä kieltäytyminen on vieras ajatus. Koulutuksessa on opittava kaikki, mikä kuuluu ammatin edellyttämiin tehtäviin. Muutoin työvuorojen suunnittelu menee vaikeaksi, sanoo Markkanen.

Vain pari tapausta gynekologia kohti

Yksi kansalaisaloitteen vireille laittajista on kristillisdemokraattien kansanedustaja, lääkäri Sari Tanus.  

– Myös gynekologiksi tulisi voida erikoistua ilman aborttivalmiuksia, sillä naistentaudeissa on paljon muitakin tehtäviä, sanoo Tanus.

Hänen mukaansa kieltäytyviä voisi olla kymmenisen prosenttia. Suomessa tehdään vuodessa noin 10 000 aborttia, joista noin 350 on raskausviikoilla 20-24.

– Niitä tekeville parillesadalle gynekologille se tietää keskimäärin yhtä tai kahta tapausta vuodessa, ja nekin ovat harvoin päivystysluonteisia. 

Kansalaisaloite on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Se on pyytänyt eri tahoilta asiasta lausunnot ensi tiistaiksi.

Lue myös:

    Uusimmat