Voihan sitä valvoa näinkin: Kiinassa kaikkiin autoihin asennetaan seurantasiru

Näin toimii BMW:n langaton latausalusta 0:58

Kiinan valtio on keksinyt tavan seurata ruuhkia, mutta skeptisemmät epäilevät sitä kyttäämiseksi.

Pääkuvan video

Näin toimii BMW:n langaton latausalusta

Kiinan valtio on käynnistelemässä hanketta, jossa maan kansalaisten autoihin asennetaan RFID-siruja. Hanke on alkuun vapaaehtoinen, mutta muuttuu ajanmittaa pakolliseksi kaikille uusille ajoneuvoille vuoden 2019 alusta lähtien.

RFID-siru asennetaan auton tuulilasiin ja siruja lukevia laitteita pystytetään Kiinan tieverkoston varteen. Hankkeella toivotaan kerättävän tuloksia ruuhkien syntymisestä, jotta niitä voitaisiin estää tehokkaammin. Ruuhkia estämällä Kiinan hallinto toivoo hillitsevänsä myös ilmansaasteita.

Wall Street Journal kertoo verkkosivuillaan, että hanketta voisi myös käyttää ajoneuvoilla tehtävän terrorismin kitkemiseksi. Toisaalta järjestelmä ei voi antaa tietyn ajoneuvon tarkkaa sijaintia.

Samankaltaisia RFID-järjestelmiä on jo käytössä muun muassa Intiassa, Etelä-Afrikassa, Brasiliassa ja Dubaissa, joissa siruja käytetään esimerkiksi polttoaineen maksamiseen, pysäköinnin sovelluksiin, tietullien maksamiseen ja sakkojen hallinnoimiseen.

The Verge -verkkomedian haastatteleman asiantuntijan mukaan Kiinassa autoihin asennettavia siruja voitaisiin kuitenkin käyttää yhtenä lukuisista valvonnan välineistä. Center for Strategic and International Studies -viraston varapääjohtaja James Andrew Lewisin mukaan tämä on vain viimeisin askel matkalla kansalaisten hallintaan.

– Kiinassa nähdään paljon vaivaa valvontayhteiskunnan luomiseksi. Siellä on jo käytössä sosiaalinen pisteytys, kasvojen tunnistus sekä tietoliikenteen valvonta, Lewis toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat