Voidaanko veronkiertoa estää? Asiantuntija kommentoi

Verosuunnittelusta veropakolaisuuteen 24:51

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen erikoistutkija Tuomas Kososen mukaan veronkiertoa EU:ssa ei kannata yrittää estää verotuksen yhtenäistämisellä.

Europarlamenttivaalien myötä verokilpailu EU:n sisällä ja niin sanotut veroparatiisit ovat nousseet jälleen suosituiksi puheenaiheiksi. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuomas Kosonen uskoo, että vaikka EU:ssa käydään keskusteluja verojen yhtenäistämisestä, ei tämä ole kuitenkaan välttämättä järkevä tapa ratkaista ongelmia.

Kososen mukaan eri EU-mailla on hyvin erilaiset yhteiskuntarakenteet. Esimerkiksi Suomessa yritetään ylläpitää korkeaa palveluiden tasoa, jolloin on pakko maksaa enemmän veroja.

– (Yhtenäistäminen) todennäköisesti aiheuttaisi aika paljon ongelmia, jos yritettäisiin väkisin laittaa kaikille maille, jotka ovat täysin erilaisia, samanlaiset verot, sanoo Kosonen.

Viime kuukausien aikana suomalaisessa mediassa on käsitelty sitä, kuinka Portugalin valtio on houkutellut eläkeläisiä muuttamaan maahan tarjoamalla muuttajille 10 vuoden verovapautta. Kososen mielestä tämä ei ole Suomen kannalta huolestuttavaa, sillä kovin moni eläkeläinen ei luultavasti tule muuttamaan Portugaliin.

– Täytyy muistaa, että ne eläkeläiset, jotka menevät Portugaliin halvemman veropotin houkuttelemana ostavat samalla Portugalin palvelupaketin. Portugalin yhteiskunnalliset palvelut eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin Suomessa, toteaa Kosonen.

Tässä kuussa THL:n julkaiseman tutkimuksen mukaan viinan tuonti ulkomailta Suomeen on kasvanut vuoden aikana merkittävästi, noin 21 prosenttia. Kososen mukaan alkoholiverotuksen tavoitetta pitäisi miettiä uudelleen.

– Pitäisi vähän selkeämmin miettiä, että haluammeko me, että se (alkoholivero) on haittavero. Jos se on tehokas haittavero, silloin se estää ihmisten alkoholin juontia, jolloin keräämme vähemmän verotuloja, sanoo Kosonen.

Miten harmaa talous vaikuttaa Suomeen? Mistä valtion vuosittaiset, yli 85 miljardin euron verotulot koostuvat? Katso Kososen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat