Voidaanko energiayhtiöitä päästää nurin? Missä menee valtion piikin raja? Ministeri Lintilä: "Useilla yhtiöillä ongelmia vakuuksien kanssa"

Elinkeinoministeri Lintilä:"Useat energiayhtiöt ovat olleet jo yhteydessä – heillä on selvästi ongelmia vakuuksien kanssa" 3:31
Elinkeinoministeri Lintilä: "Useat energiayhtiöt ovat olleet jo yhteydessä – heillä on selvästi ongelmia vakuuksien kanssa"

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan useat suomalaiset energiayhtiöt ovat olleet jo yhteydessä ja kertoneet, että heillä on selkeästi ongelmia vakuuksien kanssa.

Valtioneuvosto aikoo esittää eduskunnalle 10 miljardin euron valtuutusta, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia. Kyseessä on viimesijainen rahoitusvaihtoehto kaatumisvaarassa oleville yhtiöille, pääministeri Sanna Marin (sd.) korostaa.

MTV Uutiset kysyi elinkeinoministeri Lintilältä, missä menee valtion piikin raja.

– Tämä ei ole tuki. Tämä on erittäin kovilla ehdoilla tulevaa lainaa tai takausta. Huomenna julkistetaan ehtoja. Ensisijainen on pankkirahoitus ja omistajien rahoitus. Ihan viimeisenä haluamme valtion puolelta taata sen, että suomalaisilla energiayhtiöillä on toimitusvarmuus energiasta, Lintilä sanoo.

Voidaanko mitään suomalaisista energiayhtiöistä päästää menemään nurin?

– Verrattain vaikea tilanne. Meillä on varmaan kolmisenkymmentä yhtiötä, jotka ovat tässä kokonaisuudessa mukana. Useita on jo ollut yhteydessä, että heillä on selkeästi ongelmia vakuuksien kanssa.

"Vähän kuin erotettaisiin leipä ja jauhot"

Perjantaina Venäläinen Gazprom ilmoitti, että "teknisen vian" vuoksi Nord Stream 1 pysyy suljettuna. Nyt pelätään, että markkinat reagoivat voimakkaasti tilanteeseen, sanoo Lintilä.

– Perjantaina Ruotsi lähti reagoimaan. Meillä oli silloin jo oma paketti. Halusimme indikoida markkinoille, että tulemme olemaan tietyllä tavalla viimeinen perälauta suomalaisille energiayhtiöille, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan tämä kriisi on seurausta "järjestelmällisestä viasta", joka täytyy käydä läpi Euroopan unionin tasolla.

Käytössä oleva järjestely kyllä toimii normaaliaikana, mutta kriisiaikana voimakkaiden hintamuutosten puristuksessa on vaikeampaa.

– Voidaan sanoa, että muutaman tuhannen euron johdannaiskaupalla voidaan liikutella miljardeja.

Euroopan unionin energianeuvostolla on ylimääräinen kokous ensi perjantaina. Silloin rakenteellisia ongelmia varmasti käydään läpi, Lintilä lupailee. Samoin puheeksi noussee kaasun ja sähkön hinnan eriyttäminen toisistaan.

– Se on teknisesti verrattain vaikea asia. Vähän kuin erotettaisiin leipä ja jauhot. Kaikki tietävät EU:n, ihan sormea napsauttamalla muutokset eivät tapahdu.

Pääministeri Marin: 10 miljardin hätärahoitus energiayhtiöille 1:06
Pääministeri Marin: 10 miljardin hätärahoitus energiayhtiöille.

Lue myös:

    Uusimmat