Mainos

Voi viestiä terveysongelmista – miksi monet meistä puhuvat unissaan?

Monet luulevat, että unissa puhumista tapahtuu ainoastaan jännittävien unien aikana. Syyt ovat kuitenkin useimmiten terveydellisiä. 

Unissapuhuminen voi ilmetä monella eri tapaa. Joku mumisee, toinen taas käy unissaan kunnon keskusteluja.

Unissapuhuminen on eräänlainen unihäiriö, joka ilmenee normaalista unesta poikkeavana käyttäytymisenä. Unissapuhumista voi tapahtua missä tahansa unen vaiheessa, mutta yleisintä se on REM-unen aikana, jolloin autonominen hermosto on aktiivisena ja pulssi korkealla. 

Unissapuhuminen on usein merkki siitä, että kaikki asiat elämässäsi eivät ole täysin kunnossa. 

Mistä unissapuhuminen oikein johtuu?

Unissapuhumisesta ei yleensä tarvitse olla huolissaan, sillä puhuminen ei ole ole vaarallista, mutta se voi iestiä sinulle hyvinvoinnistasi.

Yleinen harhaluulo on, että unissapuhumista tapahtuu silloin, kun henkilö näkee unta. Näin ei kuitenkaan useinkaan ole. Tutkijoiden mukaan häiriötekijät, kuten stressi, masennus, valvominen, alkoholi ja lääkkeet ovat pääsyinä unissapuhumiseen. 

Monet tutkijat uskovat, että edellä mainittujen seikkojen lisäksi puhuminen voi johtua myös geeneistä. Jos vanhemmat puhuvat unissaan, todennäköisesti myös lapsetkin tekevät niin. Puhuminen voi liittyä myös muihin unihäiriöihin, kuten yöllisiin kauhukohtauksiin, jossa nukkuja herää kauhun vallassa.

Jos havaitset unissapuhumista, pyri lievittämään stressiä ja ylläpitämään säännöllistä vuorokausirytmiä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.