Mainos

VM:n asiantuntija varoittaa lähdeveron oikeudellisista ongelmista – myös imagotappio mahdollinen

Perussuomalaiset haluaa lähdeveroksi 60 prosenttia, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puhunut päälle 30 prosentista. Valtiovarainministeriön asiantuntijan mukaan totuus lienee siinä välillä.

– Lähdeveron (nykyisen) 30 prosentin muuttaminen on ongelma. Jos me muutamme sitä, meille tulee EU-oikeudellisia ongelmia sen takia, että meidän omien osinkojemme verokanta jää alemmaksi, sanoo neuvotteleva virkamies Harri Joiniemi.

Hänen mukaansa lähdevero on sama, jota sovelletaan tilanteessa, jolloin saaja on valtiossa, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

– Siihen ei koskettaisi, vaan tehtäisiin erillinen lähdevero niille saajille, joista ei saada selvitystä. En osaa sanoa prosentista mitään, se on poliittisen päätöksenteon lopputulema, Joiniemi arvioi.

Onko prosentista mahdollista päättää keskiviikkoon mennessä?

– Me teemme, mitä poliitikot päättävät. Palkka- ja muiden ansiotulojen lähdeveroprosentti on 60, jos ei ole verokorttia. Se vastaa aika hyvin ylintä marginaaliveroa. Osingoista lähdevero on 30 tai 34. Meillä on sääntö, että julkisesti noteeratuista osakkeista saaduista osingoista ainoastaan 85 prosenttia on veronalaista, joten efektiivinen verokanta on ylimmillään alle 30.

Teknisiä ongelmia

Ulkomaiselle sijoittajalle 50-60 prosentin lähdevero voi jo Joiniemen mukaan olla aika kova pala, jos verosta tulee aluksi vain puolet takaisin ja myöhemmin loput. Siitä voi tulla imagotappio.

– Tulee teknisiä ongelmia, jos lähdevero on kauhean korkea.

Verohallinnossa on myös noussut huoli petostapauksista lähdeveropalautusten osalta. Tanskassa paljastui pari vuotta sitten laaja petosvyyhti tekaistujen lähdeveron takaisinperintäilmoituksia.

Mitä isompi veroprosentti sitä enemmän on Joiniemen mukaan houkutusta huijata.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.