Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalta olympiavoittajalta poikkeuksellisia kommentteja: "Kaikilla on oikeus valita"

10:14
Katso videolta: Mitä Venäjä tekee kasvavan painostuksen alla? Asiantuntija vastaa.

Taitoluistelun olympiavoittaja ja Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin vaimo Tatjana Navka kommentoi BBC:n haastattelussa venäläisurheilijoiden kansalaisuuden vaihdoksia. Navkan mukaan kansallisuutta vaihtavia urheilijoita ei välttämättä tulisi tuomita maanpettureiksi.

Venäläisurheilijat on suljettu suurimmilta osin kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Venäjällä on kuohuttanut Ukrainan sodan takia tapahtuvat urheilijoiden mahdolliset kansalaisuuden vaihdot. Näin toimivat urheilijat on leimattu loikkaajiksi ja pettureiksi.

Torinossa vuonna 2006 taitoluistelun olympiakultaa voittanut Navka on myös osallistunut keskusteluun. 

– Kun kyse on kansalaisuutta vaihtavista urheilijoita, niin voin sanoa, että se ei ole välttämätöntä reagoida niin kärkkäästi heidän toimintaansa ja luokitella kaikkia samalla tavalla. Se ei ole oikein kutsua kaikkia pettureiksi. Kaikilla on elämänsä, historiansa ja periaatteensa. Kaikilla on oikeus valita, Navka sanoi.

Putin on todennut sodan aikana, että nyt olisi käynnissä "luonnollinen yhteiskunnan puhdistus". Hän uskoo sen vain vahvistavan maata. Peskov sanoi myöhemmin, että Putin viittasi maasta pakeneviin ihmisiin. Venäjän duuman puheenjohtaja Vjatsheslav Volodin on kutsunut Venäjältä lähtemistä petturuudeksi.

Ukrainan Dnipropetrovskissa syntynyt Navka kohahdutti vuonna 2016, kun hän oli pukeutunut luisteluesityksessään natsien keskitysleireillä nähtyyn vangin asuun. Putin ja Peskov ovat käyttäneet denatsifikaatiota sodan argumenttina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja