Mainos

Vivecan koira yritettiin myrkyttää: "Pelottaa, kun ei tiedä minne uskaltaa mennä kävelylle"

4:10

Tuusulalainen Viveca Haapalainen oli pari viikkoa sitten ulkoiluttamassa Raffe-koiraansa, kun koira nappasi suuhunsa myrkkypalleron.

– Raffe syö usein lunta, mutta tällä kertaa sillä oli koko kuono ja nokka ihan tomusta valkoinen, aivan kuin se olisi työntänyt päänsä johonkin vehnäjauhopakettiin, Haapalainen muistelee.

Haapalainen löysi aivan koirapuiston laitamilta symmetrisiksi palloiksi muotoiltua jauhetta. Raffe alkoi pian oirelemaan.

– Koirasta tuli veltto ja pahoinvoiva, onneksi pääsimme pikavauhtia eläinlääkärille ja jonon ohi. Eläinlääkärissä Raffe laitettiin heti oksentamaan ja onneksi kaikki myrkkyjauhe saatiin ulos. Oksennuksessa oli valkoista ainetta ja eläinlääkäri epäilikin sitä myrkyksi.

"Ajan kysymys, kun lapsi laittaa suuhunsa"

Eduskunnan eläinsuojelyryhmä ilmaisi eilen julkaistussa kannanotossaan huolensa koirien myrkytysyrityksistä. Ryhmän puheenjohtaja Ritva "Kike" Elomaa (ps.) kertoo saaneensa runsaasti yhteydenottoja huolestuneilta koiranomistajilta.

– Koiria on kuollut ja monet on joutunut eläinlääkäriin. Kaiken tämän lisäksi näitä myrkkypalleroita löytyy päiväkotien ja koulujen lähistöltä. On vain ajan kysymys, koska joku lapsi laittaa suuhunsa tällaisen lipeää ja klooria sisältävän myrkkypalleron. Ilmiö on tosi hälyyttävä, Elomaa kuvailee.

Eläinsuojeluryhmä vaavaatii muun muassa poliiseille parempia resursseja, jotta myrkytykseen liittyviin tapauksiin voitaisiin puuttua tehokkaammin.

Vaikka sosiaalisessa mediassa leviää lukuisia varoituksia ulkoilureittien varrelle levitetyistä myrkkypalleroista, rikosilmoitukset eivät ole ainakaan Uudellamaalla lisääntyneet.

Tapausten todellista lukumäärää on kuitenkin vaikea arvioida, sillä vain pieni osa tekee havainnoista rikosilmoituksen.

Näin toimit myrkytystilanteessa

Yliopistollisen pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Katariina Thomson kertoo, että koira voi kuolla lipeään ja rotanmyrkkyyn ilman asianmukaista hoitoa.

– Lipeä on voimakkasti syövyttävä aine. Rotanmyrkky taas aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja. Kyllä ne ovat hyvin vakavia myrkkyjä, Thomson sanoi Kymmenen uutisten haastattelussa.

Thomson kehottaa hakeutumaan nopeasti eläinlääkäriin, jos koiran yleisvointi laskee yllättäen.

– Varsinkin jos huomaa että koiralla on verenvuotoja tai tulee hermostollisia oireita. Vakava yleisvoinnin lasku. Silloin on syytä hakeutua eläinlääkäriin.

Yliopistollisessa pieneläinsairaalassa ei ole hiljattain hoidettu koiria, joita olisi todistetusti yritetty myrkyttää.

– Toivoisin ihmisten ottavan yhteyttä ja esittävän heti epäilyksen viranomaiselle, jos havaitsee jotain epäilyttävää. Silmät ja korvat auki, tällaiset ihmiset pitäisi saada vastuuseen, Elomaa sanoo.

Vaikka Raffe on toipunut myrkytysyrityksestä, ulkona ei voi liikkua enää entiseen malliin.

– Kyllähän tämä pelottaa, kun ei enää tiedä, mihin koirapuistoon uskaltaa lähteä ulkoilemaan tai minne mennä kävelylle, kun näitä myrkytysjuttuja on vähän joka puolella. Pitää vaan tarkemmin seurata mitä koira haistelee ja katselee, koska se tapahtuu sekunnissa, kun koira ottaa jonkun kiinnostavan asian suuhunsa, Viveca Haapalainen pohtii.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja