Mainos

Virvoitusjuomista löytyi hormonia Belgiassa

Belgiassa on virvoitusjuomista löytynyt merkkejä kielletystä kasvuhormonista. EU järjestää asiasta hätäkokouksen huomenna.

Belgiassa on virvoitusjuomista löytynyt merkkejä kielletystä kasvuhormonista. EU:n ruoan turvallisuudesta vastaava komitea järjestää hätäkokouksen asian takia huomenna.

Viranomaisten mukaan kahdesta eri näytteestä on löytynyt matalia pitoisuuksia hormonia. Otokset ovat koottu kahden eri valmistajan juomista. Tuotteiden nimiä ei kuitenkaan paljastettu.

EU:n komiteasta vahvistettiin, että kyseessä on MAP-hormoni (Medroxy-Progesterone-Acetate). Sen käyttö on kielletty esimerkiksi eläinrehuissa kasvun edistäjänä. Eläimille kyseistä hormonia saa antaa vain lääkärin määräyksestä lähinnä poikimiseen liittyen.

Lähteeksi kerrotaan belgialainen Bioland-yritys, joka on toimittanut hormonia sisältävää glukoosi-siirappia kahdelle juomavalmistajalle. Saman yhtiön epäillään myyneen hollantilaisille kasvattajille sianrehua, josta löytyi samaa hormonia.

MAP-hormonin arvioidaan olevan vahingollinen ihmisille suurina pitoisuuksina. Sen epäillään aiheuttavan mm. syöpää.

Belgian toistaiseksi suurin ruokaskandaali paljastui kesällä 1999, kun eläinten rehuista löytyi korkeita dioksiini-arvoja. Myöhemmin ilmeni, että rehuihin oli sekoittunut lämmitysöljyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.