Mainos

Virtuaalivaluutoista tulvii rikosilmoituksia – liittyvät usein huumausaine- ja petosrikoksiin

Erilaiset virtuaalivaluutat, kuten bitcoinit, liittyvät yhä useampaan rikostutkintaan, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

Virtuaalivaluuttoihin liittyviä ilmoituksia oli vain kolmetoista vuonna 2011, jolloin ilmoituksia kirjattiin ensimmäisen kerran poliisin järjestelmiin. Viime vuonna ilmoitusten määrä oli yli 650.

Erityisen voimakkaasti virtuaalivaluuttoihin liittyvät rikosilmoitukset lisääntyivät vuosien 2015 ja 2016 välillä, jolloin kasvu oli 52 prosenttia.

Ilmoitukset liittyvät usein huumausaine- ja petosrikoksiin, KRP kertoo. Sen mukaan virtuaalivaluuttojen käyttö myös rahanpesurikoksissa on yleistä.

Virtuaalivaluutoista tehtyihin ilmoituksiin liittyy myös väärennyksiä ja erilaisia tietoverkkorikoksia, kuten tietomurtoja ja identiteettivarkauksia.

Virtuaalivaluuttojen käyttö yleistyy

KRP:n mukaan on syytä olettaa, että virtuaalivaluuttojen käyttö rikoksissa yleistyy, koska virtuaalivaluuttojen käyttö on muutenkin yleistynyt. Esimerkiksi monet kansainväliset yhtiöt ovat ottaneet ne käyttöön maksuvälineenä. KRP:n mukaan Suomessa arvioidaan olevan tuhansia ainakin satunnaisesti virtuaalivaluuttoja käyttäviä henkilöitä.

Rikollisille virtuaalivaluuttojen etuna on vahva anonymiteetti. Virtuaalivaluuttojen tosiasiallisen omistajan selvittäminen on hyvin vaikeaa.

Virtuaalivaluutta on vertaisverkon avulla luotu virtuaalinen raha. Valuutan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, eikä sitä ole sidottu pankkien valuutanvaihtokursseihin.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.