Virossa jälleen vakoiluskandaali – isä ja poika toimittivat salaista tietoa Venäjän sotilastiedustelulle

Viro 100 vuotta 7:42

Viroa ravistelee jälleen vakoiluskandaali. Isää ja poikaa epäillään maanpetoksesta. Miehet pidätettiin viron turvallisuuspoliisin mukaan maanantaina.

Asiasta kertoo muun muassa Postimees-lehti.

Kaksikkoa syytetään tietojen antamisesta Venäjän sotilastiedustelu GRU:n käyttöön. Vuonna 1980 syntyneen pojan Deniss Metsavasin ja 1953 syntyneen isän Pjotr Volinin epäillään toimittaneen GRU:lle valtionsalaisuuksia ja salattuja ulkomaan tiedustelutietoja. Rikokset ovat viranomaisten mukaan tapahtuneet viiden viime vuoden aikana.

– On syytä epäillä, että valtionsalaisuuksia ja ulkomaantiedustelun salaisuuksia vietiin täysin tietoisesti Venäjän sotilastiedustelulle, sanoi valtakunnansyyttäjä Inna Ombler iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Turvallisuuspoliisin päällikkö Arnold Sinisalu kertoi samassa tiedotustilaisuudessa, että miehet olivat saaneet palveluksistaan rahaa. Heitä oli myös kehotettu osallistumaan Viron valtiota vastaan suunnattuihin toimiin yhdessä GRU:n kanssa.

Postimees kertoo, että kaksikosta nuorempi, Deniss, työskenteli upseerina Viron puolustusvoimien esikunnassa. Hänen isänsä Pjotr ei ollut tekemisissä puolustusvoimien kanssa.

Tykistöupseeri

Sinisalun mukaan vakuujat saatiin kiinni eri valtion virastojen ja puolustusvoimien yhteistyöllä.

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Riho Terras sanoi, että Deniss Metsavasi työskenteli majurina tykistössä. Mies oli astunut puolustusvoimien palvelukseen 1998. Hänen oli määrä aloittaa maanantaina uudessa työpaikassaan suojeluskuntajärjestö Kaitseliidussa. Kaitseliit on Viron vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, jolla on kansalliskaartina puolustusvoimien aluepuolustuksen tehtäviä. 

Terraksen mukaan vielä ei tiedetä tarkkaan, mitä kaikkea kaksikko venäläisille luovutti.

– Täytyy pelätä kaikkein pahinta. Tarkemmat tiedot selviävät tulevina päivinä.

Sinisalun mukaan mielenkiintoa tunnettiin Viron liittolaismaiden puolustusvoimia kohtaan, Viron puolustusvoimien kalustoa sekä liittolaisten kanssa tehtävää yhteistyötä kohtaan.

Viimeisimmän kymmenen vuoden aikana on Virossa otettu kiinni neljä ihmistä epäiltynä maanpetoksesta ja kymmenkunta ihmistä, jotka ovat olleet yhteyksissä Venäjä eri tiedusteluelinten kanssa.

Tunnetuin maanpetturi on eittämättä Herman Simm. Hän toimim Viron puolustusministeriön turvallisuusosaston johtajana. Simm vuosi Venäjälle salaisia asiakirjoja 1995-2008.

Lue myös:

    Uusimmat