Ruotsissa veljekset saivat syytteen vakoilusta Venäjälle

Ruotsissa syytetään törkeästä vakoilusta kahta ruotsalaisveljestä. Heidän epäillään vakoilleen Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n hyväksi vuosina 2011–2021, kertoi yleinen syyttäjä tiedotteessa perjantaina.

Keski-Ruotsissa asuvat veljekset pidätettiin viime syksynä.

Toinen syytetyistä, 42-vuotias vanhempi veli, on työskennellyt Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa. Pidättämisensä aikoihin hän toimi johtotehtävissä toisessa valtion virastossa.

Nuorempi, 35-vuotias veli auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun.

Syyttäjän mukaan vakoilemalla paljastetut ja välitetyt tiedot voisivat vieraan valtion käsiin joutuessaan vahingoittaa Ruotsin turvallisuutta. Lausunnon mukaan rikos kohdistui Ruotsin tiedustelu- ja turvallisuusjärjestelmään. Syyttäjän mukaan hankitut tiedot ovat peräisin useilta viranomaisilta Ruotsin turvallisuus- ja tiedustelupalveluissa.

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Veljeksillä on uutistoimisto TT:n mukaan iranilainen tausta.

Erittäin vakava vakoiluepäily

Sekä turvallisuuspoliisi että puolustusvoimat kuvailevat vakoiluepäilyä erittäin vakavaksi.

Säpo kertoo tiedotteessaan, että esitutkinta asiassa aloitettiin vuonna 2017, kun heidän entistä työntekijäänsä vastaan oli ​​herännyt epäilyjä.

– Turvallisuuspoliisi ottaa tapahtuman erittäin vakavasti. Tässä epäillään toteutuneen riskin, josta jokainen turvallisuuspalvelu on hyvin tietoinen, vaikka teemme kaikkemme sen torjumiseksi. Turvallisuus- ja tiedustelupalvelut ovat ensisijainen kohde vieraille valtioille, jotka panostavat suuria resursseja saadakseen tietoa operaatioista, sanoo osastopäällikkö Anders Kassman Säpon verkkosivuilla.

Ruotsin puolustusvoimat näkee myös hyviä puolia siinä, että tapaus tuli ilmi.

–  Se, että nämä kaksi löydettiin, pidätettiin ja asetettiin nyt syytteeseen, on erittäin myönteinen asia. Taustalla on Ruotsin asevoimien ja turvallisuuspoliisin tiivis yhteistyö, sanoo puolustusvoimien viestintäjohtaja Peder Ohlsson lehdistötiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat