Virossa äänestetään tänään uudesta presidentistä – ehdokaslista ei pituudella koreile

Maailmanselittäjät: Virossa valitaan presidentti - ehdokkaista pulaa 8:56
Maailmanselittäjät: Tämän takia Virossa on vaikea löytää presidenttiehdokkaita.

Viro saattaa tänään saada uuden presidentin, jos maan parlamentissa eli riigikogussa syntyy riittävä enemmistö.

Valituksi tulisi tuolloin Viron kansallismuseon johtaja Alar Karis, jolla on tukenaan 59 ääntä reformi- ja keskustapuolueen edustajilta.

Karis tarvitsee kuitenkin ääniä myös oppositiopuolueista, koska valintaan tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö, eli 68 ääntä.

Viron istuva presidentti Kersti Kaljulaid ei ole pääsemässä ehdolle, koska häntä tukevalla sosiaalidemokraattisella puolueella ei ole riittävästi kansanedustajia. Sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolue ovat antaneet kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä, joka pidetään alkuiltapäivällä.

Kansallismielinen ja oikeistopopulistinen Ekre on ilmoittanut, että sen kansanedustajat saattavat äänestää tyhjää. Puolueella ei ole riittävästi edustajia, jotta se voisi asettaa ehdolle oman miehensä, entisen puhemiehen Henn Põlluaasin.

Kun Virossa järjestettiin presidentinvaalit viisi vuotta sitten, koko prosessi lukuisine kierroksineen kesti useita viikkoja ennen kuin Kaljulaid saatiin valittua. Jos maanantaina ei saada ratkaisua aikaan, järjestetään uusi äänestyskierros tiistaina. Jos riigikogu ei saa valintaa tehtyä, otetaan valintaa tekemään mukaan kuntien nimittämiä valitsijamiehiä.

Lue myös:

    Uusimmat