Viron seuraava presidentti saattaa käytännössä selvitä jo tänään

8:56
Maailmanselittäjät: Miksi Virossa on niin vaikea löytää presidenttiehdokkaita?

Virossa kansallismuseon johtaja Alar Karis on noussut veikkauksissa Viron seuraavaksi presidentiksi. Asia saattaa Viron yleisradion mukaan ratketa jo tänään, kun sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolue päättävät mahdollisesta tuestaan Karisille.

Kumman tahansa puolueen tuki riittäisi valinnan tekevässä parlamentissa, riigikogussa. Näin siksi, että hallituksessa olevat reformipuolue ja keskustapuolue ovat jo aiemmin asettuneet Karisin tueksi. Valituksi tulemiseen tarvitaan 68 ääntä.

Karis, 63 tapasi sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmän aamupäivällä ja iltapäivällä oli vuorossa tapaaminen Isänmaa-puolueen ryhmän kanssa. Isänmaan varapuheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi ennen tapaamista pitävänsä Karisia varteenotettavana presidenttiehdokkaana.

Riigikogun on määrä äänestää presidentistä viikon kuluttua maanantaina. Jos valinta ei onnistu, päätös siirtyy riigikogun ja kuntien valitsijamiehille. 

Presidentin virkakausi on Virossa viisi vuotta. Nykyinen presidentti Kersti Kaljulaid voisi asettua ehdolle myös toiselle kaudelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja