Mainos

Viron venäjänkielinen tv-kanava vastatuulessa

Suuri osa Viron venäjänkielisestä väestöstä seuraa enimmäkseen Venäjän tv-kanavia, mikä ei edistä integroitumista Viron yhteiskuntaan. Virolla ei kuitenkaan ole tarpeeksi varoja oman venäjänkielisen kanavan aloittamiseen.

Viron venäjänkieliset eivät ehkä saakaan omaa tv-kanavaa, jollaisen perustamista lupailtiin Tallinnan kevään levottomuuksien jälkeen.

Pääministeri Andrus Ansip arvioi tänään, ettei Viron television ETV:n ole kovin mielekästä aloittaa kokonaista venäjänkielistä kanavaa, koska se ei kuitenkaan kykenisi kilpailemaan suosiosta Venäjän kanavien kanssa.

Hallituksen lehdistötilaisuudessa Ansip huomautti, että Venäjän kanavat tekevät ohjelmaa 150 miljoonalle katsojalle. Suuren yleisön myötä niillä on varaa myös hyvin laadukkaaseen ohjelmistoon.

Viron valtio taas voisi käyttää venäjänkielisen kanavan perustamiseen enintään 300 miljoonaa kruunua (20 miljoonaa euroa) vuodessa, millä ei saa suuria aikaan, Ansip arvioi.

Ansipin mielestä venäjänkielistä kanavaa kannattaa harkita vasta digitelevisioon siirryttäessä, jolloin siihen on paremmat tekniset mahdollisuudet. Pelkästään digitaalisiin tv-lähetyksiin siirrytään Virossa asteittain vuoteen 2012 mennessä.

Venäläiset toivovat edes tekstitystä

Viron kansallisuusasioista vastaavan ministerin toimisto julkisti aiemmin tällä viikolla eri väestöryhmien asenteita tutkailevan kyselyn, jossa oli kysytty myös kantaa uuteen tv-kanavaan.

Uutistoimisto BNS:n mukaan venäjänkielistä kanavaa piti tarpeellisena 64 prosenttia viron- ja 87 prosenttia venäjänkielisistä vastaajista.

Lähes kaikki eli 91 prosenttia ei-vironkielisistä vastaajista toivoi, että vironkielisissä lähetyksissä olisi tekstitys venäjäksi. Vironkielisistä tätä piti tarpeellisena vain 51 prosenttia.

Kyselystä kävi ilmi myös, että Tallinnan huhtikuun lopun mellakat lisäsivät olennaisesti venäjänkielisten ja muita vähemmistökansallisuuksia edustavien Viron asukkaiden kiinnostusta vironkielisiä viestimiä kohtaan. Kun normaalisti Viron tv-kanavia katsoo noin 15 prosenttia muunkielisestä väestöstä, Tallinnan levottomuuksien aikana niitä seurasi heistä 26 prosenttia.

Virossa on kannettu huolta siitä, että suuri osa maan venäjänkielisestä väestöstä seuraa enimmäkseen Venäjän tv-kanavia, mikä ei välttämättä edistä integroitumista Viron yhteiskuntaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.