Viron suurin huoltoasemaketju epäiltynä massiivisesta huijauksesta – viranomaiset: Jakeluvelvoite ohitettiin väittämällä tavallista löpöä "biopolttoaineeksi"

Viron viranomaiset selvittävät maan suurimman huoltoasemaketjun Olerexin toimintaa. Ketjun epäillään laistaneen EU:n jakeluvelvoitteesta ja valehdelleen viranomaisille räikeästi.

Asia selvittävät parhaillaan Viron keskusrikospoliisi sekä ympäristövirasto Keskkonnaamet syyttäjän johdolla.

Viranomaisten mukaan Olerex on antanut maan viranomaisille vääriä tietoja polttoaineidensa alkuperästä. Yrityksen kerrotaan väittäneen tavallista talvidieseliä "biopolttoaineeksi". Asiasta kerrotaan Viron poliisin julkaisemassa tiedotteessa.

Polttoaineen alkuperällä on merkitystä, sillä EU:n jakeluvelvoitteen mukaan huoltoasemayritysten on pidettävä huoli siitä, että määrätty osuus kaikesta kuluttajille myydystä polttoaineesta on uusiutuvaa, eli niin sanottua biopolttoainetta. 

Ajatuksena on vähentää fossiilisten polttoaineiden myyntiä. Taustalla on ilmastohuoli.

Jakeluvelvoite on puhuttanut viime aikoina myös Suomessa, sillä bioystävälliset polttoaineet näkyvät bensapumpuilla kohonneina hintoina. 

"Biopolttoainetankkeri" sisälsikin tavallista talvidieseliä

Suomessa jakeluvelvoitteen vaatima osuus on tällä hetkellä 13,5 prosenttia kaikesta myydystä polttoaineesta vuosittain. Virossa vastaava luku on 7,5 prosenttia.

Viime vuoden loppuun mennessä Olerexin myymistä polttoaineista vain noin prosentti täytti jakeluvelvoitteen vaatimukset. 

Viron viranomaisten tiedotteen mukaan yritystä varoitettiinkin asiasta jo viime kesänä.

30. joulukuuta, kaksi päivää ennen vuoden vaihtumista, Viroon rantautui yrityksen polttoainetankkeri. Pari viikkoa myöhemmin Olerex toimitti viranomaisille raportin, jonka mukaan tankkerilla olisi tuotu maahan suuri lasti biopolttoainetta. 

Jos väite olisi pitänyt paikkaansa, 7,5 prosentin jakeluvelvoite olisi viime vuoden osalta täyttynyt niukasti. 

Viranomaiset olivat kuitenkin ottaneet näytteitä aluksen lastista. 

Testien mukaan kyydissä oli tavallista talvidieseliä.

"Jos tämä osoittautuu oikeaksi, kyse on rikoksesta"

Viron eteläisen syyttäjänviraston syyttäjä Gerd Raudsepp kommentoi asiaa Viron poliisin julkaisemassa tiedotteessa. Hänen mukaansa todisteet viittaavat siihen, että Olerex on syyllistynyt vilppiin. 

Toistaiseksi kukaan ei ole vielä saanut syytettä. Viranomaiset selvittävät, miksi ja kenen käskystä yritys antoi vääriä tietoja. 

Syyttäjä odottaa, että asia etenee vielä oikeuteen. 

– Jos tämä osoittautuu todeksi, kyse on rikoksesta. Yritystä oli toistuvasti varoitettu ja se tiesi, että vaatimusten täyttämättä jättämisestä voi seurata jopa 10 miljoonan euron sakko, Raudsepp kommentoi tiedotteessa.

– Väärien tietojen antamisen motiivi olisi siis voinut olla mahdollisen sakon välttäminen, mutta tarkistamme tämän rikosoikeudenkäynnissä, hän jatkaa. 

Viron keskusrikospoliisin korruptionvastaisen osaston päällikkö Leho Laur kommentoi tiedotteessa, että mahdollisen vilpin hinta voi viime kädessä valua kuluttajien harteille.

– Muut yritykset kärsivät suoraan epäreiluilla keinoilla hankitusta markkinaedusta, mutta lopulta vaikutukset ulottuvat myös kuluttajiin, jos rehelliset toimijat joutuvat jättämään markkinat, Laur kommentoi tiedotteessa.

– Koska jakeluvelvoite on EU:n asettama, rikkomus voisi johtaa myös seuraamuksiin, joiden hinta jää viime kädessä veronmaksajien maksettavaksi, hän jatkaa. 

Yritys vihjaa "informaatio-operaatiosta"

Postimees-lehden mukaan huoltoasemayhtiö Olerex on kertonut antaneensa ympäristöviranomaisille tyhjentävät selvitykset loppuvuodesta maahan saapuneesta polttoainelastista. 

Lehden mukaan yritys vihjaa, etteivät viranomaisten tiedottamat asiat pidä paikkaansa. Yritys puhuu "informaatio-operaatiosta".

– Useista lähteistä saatujen vihjeiden mukaan tämä voisi olla informaatio-operaatio Viron polttoainemarkkinoiden suurinta toimijaa vastaan, yhtiö kommentoi Postimees-lehden mukaan viime torstaina. 

– Meillä sekä ympäristöviranomaisella on kaikki tarvittava tieto näiden harhaanjohtavien syytösten kumoamiseksi, yritys vetoaa.

Lue myös:

    Uusimmat