Mainos

Viron presidenttikandidaatilta kirje kansalle: Ymmärrän, että ette tunne minua

Viron presidentiksi matkalla oleva Kersti Kaljulaid julkaisee päivän Postimees-lehdessä kirjeen Viron kansalle.

Maanantaina todennäköisesti presidentiksi valittava Kaljulaid sanoo olevansa hyvin tietoinen siitä ongelmasta, että virolaiset eivät tunne häntä. Sen vuoksi oli tarpeen tuoda esiin ajatuksia presidenttiydestä.

Mahdollinen tuleva valtionpäämies kertaa lyhyesti presidenttikamppailun kiemuraisia vaiheita. Hän sanoo ihmisten ymmärrettävästi ajatelleen, että kuka tahansa olisi tullut valituksi presidenttiehdokkaaksi, tämän on varastopresidentti, posliinipatsas takanreunuksella.

– Näin sanottiin ennen kuin parlamentti oli ryhtynyt etsimään uutta presidenttikandidaattia. Suuri osa pahasta mielestä siirtyy uudelle ehdokkaalle, halusi hän sitä tai ei. Ymmärrän. Siihen täytyy vain löytää ratkaisu, Kaljulaid sanoo kirjeessään.

Kaljulaid on viettänyt viimeisimmät 12 vuotta Luxemburgissa.

– Olen itse suurimmalle osalle virolaisista tuntematon. Ymmärrän heitä, keille päätös valinnastani presidenttikandidaatiksi on yllättävä tai jopa mahdoton ymmärtää.

Kaljulaid muistuttaa, että presidentin rooli virolaisessa yhteiskunnassa on erittäin tärkeä.

Presidentillä ei ole Virossa poliittista valtaa, mutta henkilöstä riippuen, arvojohtajan ja ongelmien esillenostajan rooli on hyvinkin oleellinen.

– Jos minut valitaan maanantaina presidentiksi, ryhdyn välittömästi korjaamaan suurinta puutettani, sitä etteivät virolaiset tunne minua. Teen sitä niin paljon ja niin nopeasti kuin mahdollista. Muita presidentin tehtäviä unohtamatta.

Kaljulaid sanoo, että vielä hetken istuva presidentti Toomas Hendrik Ilves on nostanut riman presidentin ulkosuhteissa todella korkealle.

– Kadriorun presidentinlinnaan jäävät kengät ovat erittäin suuret. Minun täytyy löytää omani ja tyyliltään ne tulevat olemaan hieman toisenlaiset, mahdollisesti Viron ensimmäinen naispresidentti päättää kirjeensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.