Viron presidentti MTV:lle: EU:n yhteistä puolustusta ei ole

Suomessa ensi viikolla vieraileva Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves pitää Natoa Viron ja muiden Baltian maiden todellisena turvatakuuna. Ilves sanoi MTV Uutisten haastattelussa, että Venäjän suhtautuminen Viroon olisi hyvin toisenlainen ilman sotilasliiton läsnäoloa. Ilves ei luota EU:n yhteiseen puolustukseen.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves istuutuu mietteliäänä MTV Uutisten haastatteluun virka-asunnollaan Kadriorussa.

Ilves kertaa haastattelun aluksi Ukrainan tapahtumat. Presidentti muistuttaa yksinkertaisella asialla, kuinka vakava Venäjän ja Ukrainan kriisi on.

– Tämä on ensimmäinen kerta toisen maailmansodan loppumisen jälkeen, kun joku siirtää suvereenin valtion rajoja väkivalloin. Venäjän toimet Ukrainassa ja koko kriisi on rikkonut lopullisesti Euroopan turvallisuusrakenteet. Perustukset ovat sortuneet, presidentti sanoo.

Virossa on tällä hetkellä 150 Nato-sotilasta ja Tallinnan kaakkoispuolella sijaitsevalta Ämarin lentokentältä ilmaan nousee neljä Tanskasta tullutta Naton hävittäjää. Nato on luonnollisesti presidentin mukaan Viron ja muiden Baltian maiden paras turva.

– On kysytty, mitä hyötyä on Virossa olevista 150 Naton sotilaasta. Sotilaista sinänsä ei mitään. Mutta Nato tuo ihmisille turvallisuudentunnetta. Se näyttää, että Nato on paikalla. Se näyttää myös muille, että Naton paikalla. Me olemme itse myös Nato.

Suomea Ilves ei lähde neuvomaan Nato-kysymyksessä. Hän sanoo naurahtaen, että on saanut viimeisimpien 25-vuoden aikana monesti opetuksen siitä, ettei niin pidä tehdä.

Presidentti näkisi kuitenkin koko Itämeren alueen paljon turvallisempana, jos Suomi ja Ruotsi ryhtyisivät puuhaamaan Natoon liittymistä.

Ilves sanoo seuranneensa tiedotusvälineistä keskustelua Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Viimeksi yhteisten ilmavoimien perustamisesta.

– On hyvä, että asioita mietitään. On hyvä, että jotain tehdään. Tuollaiset ajatukset ovat askel oikeaan suuntaan, Ilves sanoo.

"EU:lla ei ole yhteistä puolustusta"

EU:n paljonpuhuttu yhteinen puolustus saa presidentiltä vähemmän mairittelevan arvion.

– Ei sellaista ole olemassakaan.

Ilves tarkentaa lausuntoaan sanomalla, että unionilla ei ole tarvittavia sotilaallisia rakenteita, eikä eväitä konkreettisiin toimiin. Puolustussopimus perustuu enemmänkin solidaarisuusperiaatteelle. Sitä ei voi verrata Naton viidennen artiklan kanssa.

– Jos johonkin EU:n jäsenmaahan hyökättäisiin, toiset osoittaisivat sopimuksen mukaan solidaarisuutta. Kun ei ole olemassa sotilaallista organisaatiota, solidaarisuus voi olla se, että lähetetään pari tuhatta tonnia oliiviöljyä, Ilves vertaa.

Presidentti Ilves puolisoineen matkustaa ensi viikon alussa viralliselle valtiovierailulle Suomeen. Listalla on puhetta Ukrainasta, mutta myös esimerkiksi kansalaisten it-valmiuksista.

Lisää Kymmenen Uutisissa ja aamun Huomenta Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja