Viron presidentti Kaljulaid MTV:n haastattelussa: Venäjän heikkeneminen johtaa arvaamattomuuteen – "Epätavanomaisia keinoja tullaan näkemään"

1:14
Presidentti Kersti Kaljulaidin koko haastattelu on nähtävissä Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tänään klo 22.35. Katso esimakua Kaljulaidin Venäjä-kommenteista videolta jo nyt.

Viron presidentin Kersti Kaljulaidin mukaan Venäjän mahdollisuudet vaikuttaa maailmanjärjestykseen globaalina suurvaltana heikkenevät nopeasti. Kaljulaid sanoo MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa, että myös Kremlissä asia on tiedostettu, mikä lisää Venäjän arvaamattomuutta Itämeren alueella.

Etelänaapurimme presidentti Kersti Kaljulaid maalaa varsin karun kuvan Venäjän tilanteesta.

– Myös Venäjä itse on ymmärtänyt, että sen taloudellinen mahti on pienempi kuin aiemmin. Sen taloudellinen tilanne ei ole hyvä eikä talous kasva, vaan ennemminkin pienentyy. Se ei ole enää moderni talous, Kaljulaid sanoo.

Kaljulaidin mukaan Venäjän vaarallisuus ja arvaamattomuus tulevat kasvamaan seuraavien 10-20 vuoden aikana, koska sen "mahdollisuuksien ikkuna" kansainvälisessä politiikassa on sulkeutumassa.

– Siksi sen on etsittävä nopeita, halpoja ja vaikeasti ennustettavia keinoja muuttaa tätä kehitystä. Ja sen on tehtävä se nopeasti, Kaljulaid arvioi.

Varauduttava epätavanomaisiin keinoihin

Kaljulaidin mukaan on hyvin vaikea arvioida, mihin esimerkiksi Suomen ja Viron tulisi konkreettisesti varautua.

– Olisimmeko osanneet arvata, mitä tapahtuu Georgiassa ja Ukrainassa? Olisiko meidän pitänyt osata ennustaa mitä tapahtuu Salisburyssa? Olisiko meidän pitänyt tietää mitä tapahtuu Navalnyille? Ehdottomasti ei.

– Ei olekaan mielestäni kovin hedelmällistä yrittää ennustaa mitä tulee tapahtumaan, mutta on tiedostettava se, että todennäköisesti epätavanomaisia keinoja tullaan näkemään, kun sääntöpohjaista maailmanjärjestystä yritetään muuttaa kohti voimaa ja omiin etuihin perustavaa järjestystä.

Presidentti Kersti Kaljulaidin koko haastattelu on nähtävissä Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tänään klo 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja