Viron pääministeri: Suomen Nato-jäsenyys parantaisi Itämeren alueen turvallisuutta: "Toivottaisin päätöksen erittäin tervetulleeksi"

Viron pääministeri Nato-jäsenyydestä:"Päätimme, että emme jää enää koskaan yksin" 1:04
Viron pääministeri Nato-jäsenyydestä: "Päätimme, että emme jää enää koskaan yksin"

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon parantaisi merkittävästi Itämeren alueen turvallisuustilannetta. 

MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa Kallas kertoo, että Viro antaa täyden tukensa, jos Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä.

– Toivottaisin tämän päätöksen erittäin tervetulleeksi. Jos Suomi näin päättää, tulemme olemaan suurimpia tukijoitanne Natossa ja Nato-jäsenyyden hakemisessa. Mutta se on teidän päätöksenne.

Viro on ollut Naton jäsen vuodesta 2004.  Kallaksen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys parantaisi koko Itämeren alueen turvallisuustilannetta.

– Ehdottomasti. En allekirjoita väitettä siitä, että uusien maiden liittyminen Natoon provosoisi Venäjää. Me emme ole provosoineet Venäjää millään tavalla. Ukraina ei provosoinut Venäjää, mutta silti Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. 

"Päätimme, että emme enää koskaan tule jäämään yksin"

Kallaksen mukaan Viroon ei juuri nyt kohdistu sotilaallista uhkaa. Viro on kuitenkin reagoinut Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen muun muassa vetoamalla Naton neljänteen artiklaan.

Artiklan mukaan jäsenmaat neuvottelevat keskenään, jos jonkin jäsenmaan alueellinen koskemattomuus, itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna.

– Näemme, mitä Ukrainassa tapahtuu ja siksi meidän pitää olla varautunut. Venäjä on naapurimaamme, joka toimii yhä aggressiivisemmin. 

– Venäjän tai Putinin toimet eivät ole rationaalisia. Emme näe uhkaa juuri nyt, mutta emme pääse Putinin pään sisälle, Kallas sanoo viitaten Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Nato-maa Britannia on kaksinkertaistanut Virossa olevien joukkojensa määrän Venäjän sotatoimien seurauksena. 

– Koemme olomme luottavaisemmaksi, koska meillä on Naton liittolaiset tukenamme. Naton viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä kohtaan on hyökkäys kaikkia kohtaan. Jos Venäjä hyökkäisi meitä kohtaa, se hyökkäisi myös Yhdysvaltoja, Britanniaa tai Ranskaa vastaa, Kallas sanoo.

"Teidän suhtautumistapanne on erilainen"

Kallaksen mukaan Suomi ja Viro ovat historian saatossa suhtautuneet eri tavoin sotilaalliseen liittoutumiseen.

– Kun saimme itsenäisyytemme takaisin, päätimme, että emme tule enää koskaan jäämään yksin. 

Viro itsenäistyi ensimmäisen kerran vuonna 1918, mutta joutui Neuvostoliiton valtaamaksi vuonna 1940. Viro itsenäistyi uudelleen vuonna 1991. 

– Meillä on kaksi vaihtoehtoa: olla osa länttä ja läntisiä organisaatioita eli EU:ta ja myös Natoa - tai olla Venäjän rinnalla. Teidän suhtautumistapananne on erilainen, ja se on teidän päätöksenne.  

Katso tästä koko Kallaksen haastattelu: 

Viron pääministerin mukaan Suomen Nato-jäsenyys parantaisi Itämeren alueen turvallisuutta 8:35


Lue myös:

    Uusimmat