Mainos

Virolaisasiantuntija: Ilman Nato-jäsenyyttä Viron turvallisuus olisi hauraalla pohjalla

Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja pitää Natoa koko Baltian turvallisuuden takeena. Marko Mihkelson sanoo MTV Uutisille antamassaan haastattelussa olevansa varma, että Venäjä olisi paljon aggressiivisempi Baltian maita kohtaan ilman sotilasliiton olemassaoloa.

– Ilman Natoa meidän turvallisuutemme olisi olennaisesti hauraammissa kantimissa. Historia on opettanut, että Viro ei halua jäädä enää koskaan yksin, Mihkelson muistuttaa.

Entisen Venäjä-tutkijan mukaan työ Naton liittolaisena on Virolle ja toisille Baltian maille hyvin tärkeää.

– Kansainvälisessä mediassa esitettyihin arveluihin Venäjän suunnasta tulevan vakavan konfliktin mahdollisuuteen voi sanoa, että liittolaisten paikallaolo on todella tärkeää. Usein voimapolitiikalle kaikkein paras vastaus on näyttää, että mekin olemme valmiita käyttämään voimaa, jos sitä tarvitaan itsenäisyyden takaamiseksi, Mihkelson sanoo MTV:lle.

Puolustusvoimat luotiin nollasta

Mihkelson muistuttaa, että myös oma puolustuskyky täytyy Nato-jäsenyydestä huolimatta pitää kunnossa. Hänen mukaansa Viron omat puolustusvoimat kehittyvät jatkuvasti. Varsinkin kuin lähtötilanne oli 90-luvun alussa pyöreä nolla.

– Meillä ei ollut minkäänlaista aseistusta. Ei sellaistakaan, joka olisi jäänyt venäläisiltä joukkojen poistuessa Viron maaperältä. Kaikki on rakennettu uudestaan. Aseistus, puolustusvoimien struktuuri ja puolustustahto. Viro on yksi vähäisistä Nato-jäsenistä, jotka todella käyttävät määrätyt kaksi prosenttia bkt:stä puolustusvoimien kehittämiseen, Mihkelson sanoo.

VIRON PUOLUSTUS:

– Viro on ollut Nato-jäsen vuodesta 2004.

– Viron puolustusvoimissa on aktiivipalveluksessa hieman yli 3000 sotilasta. Nopean toiminnan joukoissa 13 000 ja reservissä noin 60 000 miestä. Virossa on myös suojeluskunta(kaitseliit), jonka jäsenmäärä on noin 13 000. Suojeluskunta on yksi maan puolustusvoimien neljästä haarasta.

– Suomi auttoi Viroa 90-luvun alussa kouluttamalla upseereja, lahjoittamalla vartioaluksia ja esimerkiksi avustamalla kenttätykistön perustamisessa.

(LÄHDE: Ruotuväki, Viron Tilastokeskus)

Virolaisessa poliittisessa ympäristössä Nato-jäsenyydelle ei löydy, eikä etsitäkään, vastustustajia. Huolimatta puolueesta tai puolueen asemasta, Naton kannatus on selkeä.

Kaksi maailmaa

Mihkelsonin mielestä koko konfliktin ratkaisu ja paluu ns. normaaliin Euroopan arkeen vaatii paljon.

– Lähitulevaisuus on Venäjälle itselleen useiden asiantuntijoiden mukaan hyvinkin harmaa ja pessimistinen.

Puheenjohtaja Mihkelson arvioi, että Venäjän räikeä propaganda ja käyttäytyminen kokonaisuudessaan on johtanut siihen, että normaalin diplomatian tie on erittäin monimutkainen ja vaikea. Se on jo nähty useiden valtiojohtajien yrityksissä ratkaista ongelmia Venäjän kanssa.

– Joskus tuntuu jopa siltä, että eletään kahdessa erilaisessa rinnakkaismaailmassa, joissa yhteisiä tartuntapisteitä on todella vähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.