Näin Nato-maa Virossa on reagoitu Ukrainan sotaan: Viranomaisvalvontaa lisätty, Nato-joukkoja vahvistetaan – Pääministeri Kallas vakuuttaa tilanteen olevan rauhallinen

Viron pääministeri vakuuttaa, että itsenäisyyspäivää viettävään maahan ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa. 

Ukrainan tilanne on leimannut Viron itsenäisyyspäivän viettoa torstaina 24. helmikuuta. Poliisi ja rajavartiosto on lisännyt partiointia Venäjän vastaisella rajalla.

Sekä Ukrainan että Venäjän suurlähetystöjä vartioidaan, kertoo kriisinhallinnasta vastaava Egert Belitšev Viron yleisradio ERR:lle. 

– Olemme lisänneet rajavalvontaa ulkorajoilla. Rajavartiosto on valmis ohjeistamaan niitä Ukrainan kansalaisia, jotka haluavat palata kotimaahansa tai poistua Venäjältä Viron kautta, Belitšev sanoo. 

Puolustusministeri: Neuvottelut aloitetaan Nato-maiden kanssa

Viron puolustusministeri Kalle Laanet kertoi torstai-aamuna maan aloittavan neuvottelut muiden Naton jäsenmaiden kanssa Naton 4. artiklan pohjalta.

Artiklan mukaan sopimuksen osapuolet neuvottelevat keskenään aina, kun jonkin sopimuspuolen alueellinen koskemattomuus, itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna.

Ukraina ei ole Naton jäsen, mutta maalla on rauhankumppanuussopimus Naton kanssa. 

Viron puolustusministeriön mukaan NATO-joukkojen määrää aiotaan vahvistaa Itä-Euroopassa. Ensimmäisten brittiläisten Nato-joukkojen kerrotaan saapuvan Viroon huomenna perjantaina, kertoo Õhtuleht.

– Tehokkain vastaus Venäjän agressiolle on yhtenäisyys. Vakuutan, että Viroon ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa ja että tilanne Virossa ja sen rajoilla on rauhallinen, maan pääministeri Kaja Kallas sanoo.

Kallas on kutsunut Viron parlamentin puolueiden puheenjohtajat koolle perjantaiksi. Tarkoitus on keskustella muun muassa Viroon kohdistuviin hybridiuhkiin varautumisesta.

"On selvää, että Putin valehtelee"

Viron Kiovan-suurlähettiläs Kaimo Kuusk kertoi ERR:n haastattelussa, että Ukrainassa on arviolta satoja Viron kansalaisia.

Ukrainan ilmatila on suljettu, mutta suurlähetystö on valmiina evakuoimaan kansalaisia Puolaan maareittejä pitkin. 

Suurlähettilään mukaan Ukrainassa ollaan valmiita kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin hyökkäyksen mittakaavasta riippuen. 

– Mitä Venäjän johtajaan tulee, on selvää, että tämä mies (Putin) valehtelee, Kuusk sanoo.

Kuusk sanoo pysyvänsä Kiovassa sotilasasiamiehen kanssa niin kauan, kuin kaupunki on Ukrainan hallussa.

Myös Viron ulkoministeri Eva Maria Liimets oli Ukrainassa hyökkäyksen alkaessa. Liimetsin oli tarkoitus vierailla Donetskissa itä-Ukrainassa, mutta matka peruttiin alueelle kohdistuneiden raketti-iskujen takia.

Hän kertoi palaavansa Viroon vielä torstain aikana. 

Liimetsin mukaan Viron tulee nykytilanteessa vahvistaa puolustustaan yhdessä Naton kanssa. Samalla Ukrainaa tulee tukea sekä kansainvälisten järjestöjen kautta että kahdenkeskisessä yhteistyössä poliittisesti ja taloudellisesti. 

Postimees kertoo Viron ulkoministeriön avustavan Ukrainaa yhteensä 200 000 eurolla. Rahat jaetaan YK:n avustusjärjestöjen kautta. 

Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit ovat julkaisseet yhteisen julkilausuman tuomiten Venäjän hyökkäykset. EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin keskustelemaan seuraavista toimista torstai-iltana.

Korjattu 25.2.2021 kello 9.17: Korjattu lausetta "Kuusk sanoo pysyvänsä Kiovassa avustajiensa kanssa" muotoon "Kuusk sanoo pysyvänsä Kiovassa sotilasasiamiehen kanssa".

Muut lähteet: Õhtuleht, ERR, Postimees.




Lue myös:

    Uusimmat