Mainos

Viron Kuressaarelta henkihieverissä löytyneen Riston tapaus on mysteeri miehelle itselleenkin: "Sen jälkeen kaikki on hänelle pimeää"

Viron Kuressaarelta heikossa kunnossa löytyneen keskisuomalaisen Riston, 68, tapaus on mysteeri. Miehellä ei ole tietoa siitä, miten hän päätyi henkihieveriin metsään.

Keskisuomalainen Risto katosi keskiviikkona 3. toukokuuta Viron Kuressaarelta. Ennen katoamistaan seuramatkalla Saarenmaalla ollut mies ilmoitti Grand Rose Spa hotellissa ystävilleen lähtevänsä tutkimaan saarta.

– Risto sanoi kavereilleen lähtevänsä katsomaan, miten Kuressaari on muuttunut. Se on viimeinen asia, jonka hän muistaa. Sen jälkeen kaikki on pimeää, Risto auttanut suomalainen Seppo Asikainen kertoo MTV Uutisille.

– On mysteeri, miten ihmisen muisti voi mennä niin, koska alkoholilla ei ole asiassa mitään tekemistä, hän vakuuttaa.

Toistaiseksi tietämättömästä syystä Risto päätyi joutomaalle Kuressaaren lentokentän takaiseen metsään. Paikka, josta Risto neljä päivää katoamisensa jälkeen löytyi, oli jopa poliisin mukaan erikoinen.

– Poliiseillekin on täysi mysteeri, millä tavalla Risto päätyi sinne. Paikka on siinä mielessä erikoinen, että siinä on lentokentän kiitorata pahasti välissä ja yli kolme metriä korkea aita pitäisi ylittää, jotta sinne pääsisi. Alueen toinen pää taas rajoittuu mereen. Sivuuttaakseen aidan pitäisi kulkea 5-6 kilometriä, jotta sinne pääsisi, Asikainen selvittää.

Kurssessaren poliisipäällikkö Rainer Antsaar on kertonut MTV Uutisille, ettei poliisi epäile Riston joutuneen rikoksen uhriksi.

Sattuma ohjasi miehet Riston luo

Paikallisten miesten Kalvi Trein ja Heigo Suusterin tyrmistys olikin suuri, kun he valokuvausreissullaan törmäsivät huonokuntoiseen mieheen metsässä.

– Aika harvinaista, että satuimme siihen paikkaan. Meidän oli tarkoitus mennä muualle, mutta jotenkin päädyimme sinne, Trei kertoo MTV Uutisille.

Trei kertoo miehen maanneen lamaantuneena ojan vieressä. Vain miehen käsi värisi hieman. Kaksikko yritti aluksi ravistella miestä.

– Ensimmäiseksi mies sanoi ”kengät”. Silloin tiesimme, että mies oli aiemmin kadonneeksi kerrottu suomalainen, Trei kertoo paljain jaloin, vähissä vaatteissa olleesta Ristosta.

Kaksikko puki kylmissään oleelle Ristolle lämmikkeeksi vaatteita ja hälytti paikalle ambulanssin. Trein mukaan jopa ambulanssille tuotti vaikeuksia päästä paikalle, sillä maa on löytöpaikasta hyvin pehmeää.

– Minulla oli ATV (mönkijä), jossa on iso peräkärry, joten saimme hänet sen kanssa ambulanssiin ja hoitoon, Trei selittää.

Risto jäi yksin Viroon

Risto toimitettiin hoitoon Kuressaaren sairaalaan. Sairaalassa mies oli eiliseen asti, jolloin hän matkasi hoitoon Suomeen.

Sairaalassa miehen luona vieraili päivittäin yhdeksän vuotta Saarenmaalla asunut Asikainen, joka koki velvollisuudekseen auttaa suomalaismiestä, kun kuuli tämän kohtalosta Treiltä.

– Risto oli aluksi erittäin huonossa kunnossa. Jos minulla ei olisi ollut sairaalassa tuttuja, en olisi päässyt katsomaan häntä teho-osastolle, Asikainen kertoo.

Asikaisen mukaan mies oli jäänyt yksin Saarenmaalle, koska tämän seurue oli poistunut maasta ennen Riston löytymistä.

– Bussiseurue oli tehnyt poliisille yhden jäsenen katoamisesta ilmoituksen ja lähtenyt ennen miehen löytymistä pois. Seurue ei silloin vielä tiennyt, että Risto oli niin huonossa jamassa, Asikainen selvittää.

"Kaikki on nyt hyvin"

Asikainen päättikin auttaa yksin jäänyttä ja kielitaidotonta Risto käytännön asioissa.

– Kun paljastui, ettei hänellä ole vaatteita, niin ajattelin hankkia, jotta hän pääsee kotiin, Asikainen selvittää.

Eilen aamulla Asikainen lähetti Riston linja-autolla Tallinnaan, jossa miehen sisar oli vastassa häntä. Yhdessä kaksikko matkusti Suomeen.

– Kaikki on nyt hyvin ja he ovat päässeet kotiin. He eivät halua asialle enempää julkisuutta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.