Ennen julkaisemattomat asiakirjat paljastavat: Pienen lapsen äiti Heidi Härö, 19, löytyi ojasta kuolleena – jopa Jammu Siltavuoren osallisuutta tutkittiin, mysteeri on yhä auki

30 vuotta sitten 19-vuotias Heidi Härö kuoli epäilyttävissä olosuhteissa Mäntsälässä – MTV Uutisten saamat asiakirjat paljastavat tapauksesta uusia yksityiskohtia 8:39
30 vuotta sitten tapahtunut kuolemantapaus on yhä vaille ratkaisua.

Mäntsälässä on yli 30 vuoden ajan pohdittu hämärää kuolemantapausta, jossa vastikään äidiksi tullut nainen kuoli tuntemattomissa olosuhteissa. Poliisi epäili, että nainen tapettiin. Tappajaa ei kuitenkaan koskaan saatu kiinni. MTV Uutiset sai haltuunsa tapaukseen liittyvät ennen julkaisemattomat esitutkinta-asiakirjat.

Elettiin vuotta 1987.

Perjantaina, joulukuun 4. päivänä, 19-vuotias Heidi Kristiina Härö oli päättänyt lähteä viettämään iltaa ystävättäriensä kanssa.

Edellisestä kerrasta oli aikaa, sillä Heidi oli saanut lapsen vain noin puoli vuotta aiemmin. 

Naiset istuivat iltaa ensin Heidin kotona ja joivat viinaa. Asunnosta liikuttiin illan mittaan Mäntsälän keskustassa sijaitsevaan ravintolaan. Heidin mukaan lähti kaksi ystävää. 

Jossain vaiheessa Heidi ja toinen naisista, Maarit Sulopuisto, siirtyivät vielä toiseen juhlapaikkaan, ravintola Sarveen.      

Ilta päättyi noin puoli yhdentoista ja yhdentoista välillä. Ravintolan vahtimestarin mukaan naiset poistuivat baarista omin jaloin. 

Heidin ja Maaritin tiet kuitenkin erkanivat.

Maarit kertoi poliisikuulusteluissa, että hän tapasi ravintolasta poistuttuaan erään miehen. Hän ei muistanut, mihin Heidi oli jäänyt. Mies ei kertomansa mukaan ollut Heidiä tavannut.

Viimeinen varma havainto Heidistä tehtiin kello yhdentoista aikaan, kun eräs mies oli nähnyt naisen hoippuvan yksinään Lahdentiellä Helsingin suuntaan.

Naisen pääteltiin kävelleen kohti Mustamäessä sijaitsevaa kotiaan.

Sinne hän ei kuitenkaan päässyt. 

Koiranulkoiluttaja teki karmean löydön

Poliisi sai tiedon Heidin katoamisesta tämän avomieheltä. Heidiä etsittiin kadonneena henkilönä kuukausien ajan, mutta tuloksetta. 

Huhtikuun lopulla kaksi koulupoikaa löysivät lompakon Pukkilan kunnassa sijaitsevasta Savijoen kylästä. Korttien perusteella se kuului Heidi Härölle. Poliisi nouti lompakon talteen. 

Myöhemmin, noin viisi kuukautta katoamisen jälkeen, Pukkilassa tehtiin toinenkin löydös.

Paikallinen mies oli ollut ulkoiluttamassa koiraansa, kun koira oli yllättäen alkanut vetää kohti läheistä ojaa. Mies oli lähtenyt seuraamaan koiraa.

Ojassa oli varis. Kun mies tuli lähemmäs, lintu pyrähti karkuun.

Mies pohti itsekseen, mitähän varis oli ojassa nokkinut.

– Mennessäni kohteen lähelle havaitsin ojassa housut. Seuraavaksi havaitsin käden luut ja rintaluut. En ryhtynyt tarkemmin ottamaan selkoa löytöni yksityiskohdista, mies kuvaili karmeaa löytöään poliisille.

Luonnon armoilla huonoon kuntoon ennättänyt ruumis tunnistettiin muun muassa hampaiden perusteella Heidi Häröksi. 

Nainen oli päätynyt kauas.

Katoamisillan ravintolasta Heidin löytöpaikalle tuli matkaa toistakymmentä kilometriä. 

Miksi Heidi hukkui?

Heidillä oli löydettäessä yllään samoja vaatteita kuin katoamisiltana, mutta hänen takkinsa, villapuseronsa ja kenkänsä olivat kadonneet jonnekin.

Aiemmin löydetty lompakko oli päätynyt noin neljän kilometrin päähän ruumiin löytöpaikasta.

Kenkä löytyi ojasta parinsadan metrin päästä ja toinen saapas kymmenien metrien päässä siitä. Takkia tai villapaitaa ei löydetty.

MTV Uutisten tietojen mukaan Heidin kuolinsyyksi todettiin hukkuminen. Sitä, missä hukkuminen tapahtui, ei saatu selville. Poliisi on julistanut Heidin kuolinsyyn salaiseksi. 

Heidin kuolemaa selvitteli ensin Mäntsälän poliisi. Asiaan ei ensin epäilty liittyvän rikosta, mutta tutkinnan edetessä poliisi alkoi uskoa, että Heidi tapettiin. 

Juttu siirtyi keskusrikospoliisille. 

Ex-poikaystävää epäiltiin

Keskusrikospoliisikaan ei saanut selville, mitä Heidille oli illan aikana tapahtunut.

Selvittämättä jäi, miten Heidi oli päätynyt löytöpaikkaansa, miksi hänen oletettu kotimatkansa oli keskeytynyt ja oliko asiassa lopulta tapahtunut rikosta.

Poliisitutkinnassa vastauksia yritettiin pumpata muun muassa Heidin entiseltä poikaystävältä, jolla oli taustallaan aiempia vankilatuomioita. Tutkinnan edetessä mies olikin jopa epäiltynä Heidin taposta.

Miestä epäiltiin, sillä vankilassa ollessaan hän oli lähetellyt Heidille kirjeitä, joissa hän ilmaisi mustasukkaisuutensa tätä kohtaan.

Katoamisen jälkeen Heidin asunnosta löytyikin yksi vanhoista kirjeistä. Kirje pantiin merkille, sillä se oli nostettu esille säilytyspaikastaan. Esitutkintapöytäkirjan perusteella kirjeen siirtymiselle ei löydetty syytä. 

Myöskään näyttöä ex-poikaystävää vastaan ei löydetty. Kuulusteluissa mies kertoi olleensa katoamisen aikaan juopottelemassa Orimattilassa.

Tutkinnassa selvitettiin esitutkintapöytäkirjan mukaan myös Myllypuron lapsimurhista tuomitun Antti "Jammu" Siltavuoren "mahdollista osuutta" Heidi Härön katoamiseen.

Tästä ei ole asiakirjassa kuitenkaan kuin vain yksi pieni maininta. 

Rikos vanheni, kysymykset jäivät

Lopulta tappona tutkitun tapauksen syyteoikeus vanheni, ja poliisi päätti esitutkinnan tuloksettomana.

– Se, mitä Härölle on tapahtunut tai miten hän on joutunut kilometrien päähän katoamispaikaltaan, jää epäselväksi. Tehtyjen tutkimusten perusteella tappo rikoksena jää selvittämättä, päätöksessä kerrotaan.

Ratkaisu jätti läheiset ja omaiset epätietoisuuden valtaan.

Heidin kanssa kohtalokkaana iltana aikaa viettänyt, Heidiä todella hyväksi ystäväkseen kuvaileva Maarit Sulopuisto kertoo, että asia ei ole jättänyt rauhaan.

– Kyllähän se mielessä usein on, hän sanoo.

Sulopuisto kuvailee asiaa kaiken kaikkiaan surulliseksi.

Härön elämä ei ollut ruusuilla tanssimista, mutta lapsen saatuaan nainen oli elänyt normaalia pienen lapsen äidin elämää.

Tapahtumailtana Heidi oli lähtenyt ensimmäistä kertaa kuppilaan raskauden jälkeen.

– Sitten piti käydä näin. Se olisi voinut käydä koska tahansa, mutta tapahtui nyt, kun on pieni lapsi, ystävä pohtii.

Tapahtuma-aikaan oli kylmä, ja taivaalta satoi suuria lumihiutaleita.

Nykyään Sulopuisto inhoaa tuollaista säätä. Se palauttaa mieleen joulukuun 4. päivän vuonna 1987.

Tytär toivoo vastauksia

Häröltä jäi tytär. Lapsi oli katoamisen aikaan vain muutamien kuukausien ikäinen.

Tytär kertoo MTV Uutisille, että toivoisi kovasti äitinsä kohtalon vielä selviävän.

Silloin läheiset saisivat viimein rauhan.

– Siinä on paljon sellaisia kysymysmerkkejä. Kyllä sitä itsekin on miettinyt, erityisesti nuorempana, hän kertoo.

Tytär itse epäilee, että joku otti ravintolasta kotimatkalla olleen Heidin auton kyytiin.

Se voisi selittää sitä, miksi Heidi löydettiin suhteellisen kaukana kotoaan.

Onko joku kantanut salaisuutta vuosikymmenet?

Myös ystävä Maarit Sulopuisto pohtii, olisiko joku voinut ottaa Heidin kyytiinsä.

Härö oli Sulopuiston mukaan humalassa hyvinkin suorapuheinen. Mahdollisesti kyydin antanut henkilö olisi Sulopuiston mukaan voinut poistaa Heidin autosta esimerkiksi riidan seurauksena.

Hän on kuitenkin skeptinen sen suhteen, että totuus Heidin kohtalosta koskaan selviäisi.

– Jos joku on ollut osallisena, hän on nämä kaikki vuodet kantanut tällaista asiaa hartioillaan, Sulopuisto pohtii.

– En jaksa uskoa, että tämä vielä selviäisi.

Vaikka poliisin epäilyt osoittautuisivat todeksi ja Heidin tappaja löytyisi, rangaistusta hän ei kuitenkaan teosta enää saisi, sillä rikos on jo vanhentunut.  

Lue myös:

    Uusimmat