Viron kaupparekisterissä yhä enemmän suomalaisia - väärinkäytösepäilyt kasvussa

Verohallinnon mukaan suomalaisten yrityskytkentöjen määrä Viron kaupparekisterissä kasvaa koko ajan.

Vuonna 2006 suo­malaisia tunnuksia Viron kaupparekisterissä oli noin 16 500 ja vuoden 2012 alkupuolella jo yli 25 000. Voimassaoleva kytkös Suo­meen oli noin 19 500 yrityksellä.

Verohallinnon tekemän selvityksen perusteella arvioitiin, että suomalaisten yritysten ja henkilöiden vastuusuhteet Viroon ja nii­den lisääntyminen muodostavat varteenotettavan harmaan talouden riskin. Viron kauppare­kisterin yritysten vastuuhenkilöt, joilla on suomalainen tunnus, olivat Suomen kaupparekisterihenkilöihin verrattuna velvoitteidenhoidoltaan keskimääräistä häiriöalttiimpia.

– Suomessa puolestaan virolaiset yritykset näkyvät siinä, että ne ovat usein osa aliurakointiketjua, verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen sanoo.

Yritystoimintaa koskevaan harmaan talouden ehkäisyyn Marttinen toivoo työkaluja lainsäädännöstä. Rekisteröitymis -ja verovastuusäännöksissä on Marttisen mukaan paljon parannettavaa. Marttinen sanoo, että ajanjakso, jolloin ulkomaisen yrityksen ei aloittamisestaan lukien ole pakko rekisteröityä suomalaisen verotuksen piiriin on liian pitkä.

– Ulkomaisille yrityksille voitaisiin laatia esimerkiksi kotimaisten yritysten kaltaiset säädökset. Hyvä aloitus olisi rekisteröitymispakko, jolloin tiedettäisiin toiminnan aloittamisen ajankohta. Aikajänne rekisteröitymispakkoon on liian pitkä, se antaa harmaalle taloudelle elintilaa keinotteluun.

Harmaa talous muuttaa muotoaan

Marttinen katsoo tulevaisuuteen ja näkee siellä yhä lisääntyvän sähköisen kaupankäynnin. Se asettaa harmaata taloutta tutkiville tahoille uusia haasteita.

– Sähköisen kaupan lisääntyminen tietenkin vaikuttaa. Se edellyttää valvonnankin kehittymistä. Toimialoja ja ilmiöitä olisi voitava edelleen valvoa.

Marttisen mukaan sähköinen kaupankäynti on jo muuttanut harmaan talouden rakenteita. Kehitettävää tulee olemaan paljonkin.

– Suuria haasteita ovat esimerkiksi erilaiset itsekriminoin suojaan ja todisteiden käyttöön liittyvät kysymykset, johtaja Marttinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat