Virolaismies tappoi kaksi leasing-BMW:llään Espoossa – 10 vuotta vankeutta

Lukuisat läheltä piti -tilanteet tallentuivat poliisin kameraan ennen Espoon kuolonkolaria – mies ajoi kilometritolkulla väärällä kaistalla kehätiellä 3:23
Lukuisat läheltä piti -tilanteet tallentuivat poliisin kameraan ennen Espoon kuolonkolaria – mies ajoi kilometritolkulla väärällä kaistalla kehätiellä.

Helsingin hovioikeus on koventanut Espoossa kuolonkolarin ajaneen virolaismiehen tuomiota tuntuvasti. 

Mies aiheutti kahden hengen kuoleman törmätessään katsastamattomalla leasing-BMW:llään vastaantulijoiden autoon Kehä III:lla Espoossa lokakuussa 2020. 

Mies oli yli kahden promillen humalassa ja ajoi vastaantulijoiden kaistalla noin 20 kilometrin matkan ennen onnettomuutta. 

Aiemmin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1973 syntyneen Janek Tammemäen 4 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Hovioikeus kovensi tuomiota huomattavasti. Hovioikeuden mukaan kyse ei ollut törkeistä kuolemantuottamuksista, vaan tapoista.

Hovioikeus korotti vankeusrangaistusta 10 vuoteen ehdotonta vankeutta.

Näin onnettomuus tapahtui

Onnettomuus sattui Espoossa kehätiellä Järvenperän ja Bembölen välisellä tieosuudella. 

Virolaismies oli liikkeellä katsastamattomalla ja vakuuttamattomalla, BMW-merkkisellä leasing-maasturilla. Vastaan tulleessa henkilöautossa oli keski-ikäinen aviopari.

Autot törmäsivät toisiinsa käytännössä täydessä vauhdissa. Aviopari kuoli tapahtumapaikalle. Tien väärää puolta ajanut virolaismies selvisi hengissä. 

Hätäkeskukseen oli ennen törmäystä tehty useita ilmoituksia kehätiellä väärään suuntaan ajavasta autosta, jonka nopeus heitteli hitaasta ylinopeuteen. 

Onnettomuutta edelsi myös useita vaarallisia läheltä piti -tilanteita. Vastaantulijat vilkuttelivat valojaan ja antoivat miehelle äänimerkkejä, mutta turhaan. Useampi auto joutui väistämään.

Myös poliisipartio tavoitti miehen ja ajoi omalla kaistallaan miehen rinnalla. Välissä oli moottoritien väliaita ja piennar. Toinen poliiseista heilutteli miehelle punaista valoa. Mies ei kuitenkaan pysähtynyt pysähtymismerkeistä huolimatta. 

Toisen autossa olleen poliisin mukaan mies oli ottanut hetkeksi selkeän katsekontaktin poliiseihin ja sen jälkeen kiihdyttänyt vauhtia. 

Poliisipartio todisti vierestä, kun mies ajoi hetken kuluttua tuhoisan kolarin. 

Hovioikeus katsoi teon täyttävän tapon tunnusmerkit

Onnettomuuden jälkeen virolaismies väitti, ettei muista tapahtuneesta mitään. Hän vetosi tähän myös oikeudessa.

Hän arveli, että oli saattanut ajaa Kehä III:n vastaan tulevien ajoväylälle epähuomiossa. Käräjäoikeus piti selitystä mahdollisena ja tuomitsi miehen törkeistä kuolemantuottamuksista. 

Hovioikeus kiinnitti huomiota siihen, että mies oli ajanut väärään suuntaan 20 kilometriä. Mies oli myös monin eri tavoin tehty tietoiseksi siitä, että hän ajaa väärään suuntaan. 

– Vastaantuleva liikenne on ollut selkeästi aistein havaittavissa, hovioikeus muotoili.

Hovioikeuden mukaan miehen on täytynyt humalastaan huolimatta ymmärtää olleensa väärällä ajoväylällä viimeistään silloin, kun poliisi osoitti hänelle pysähtymiskäskyjä.

Hovioikeus katsoi myös, ettei asiassa ollut esitetty mitään seikkoja, joiden perusteella virolaismiehen ymmärrys olisi ollut jotenkin häiriintynyt jostain muusta syystä kuin voimakkaasta päihtymyksestä. 

– Hovioikeus toteaa, että myös päihtynyt henkilö ymmärtää, että ajettaessa väärään ajosuuntaan lähes 100 kilometrin tuntivauhtia, on varsin todennäköisenä seurauksena ennemmin tai myöhemmin yhteentörmäys ja vastaantulijan kuolema.

Miehen toiminnan katsottiin täyttävän niin sanotun todennäköisyystahallisuuden, eli vaikka hänen tarkoituksenaan ei olisi ollut tappaa ketään, hänen täytyi ymmärtää, että joku saattaisi kuolla hänen toimintansa seurauksena. 

Kyse oli siis hovioikeuden mukaan törkeiden kuolemantuottamusten sijaan tapoista.

Hovioikeus määräsi miehen heti vangittavaksi. 

Tuomioon voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta vain, jos korkein oikeus myöntää asiassa valitusluvan. 

Lue myös:

    Uusimmat