Mainos

Virkamiestäkin voi vainota – oikeuskanslerin sähköpostipommituksesta sakkoja

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 65-vuotiaan miehen vainoamisesta ja kunnianloukkauksista runsaan 500 euron sakkoihin. Mies lähetti oikeuskansleri Jaakko Jonkalle lukuisia loukkaavia viestejä.

Teot alkoivat tammikuussa 2013 ja jatkuivat kesäkuuhun 2016. Mies oli ollut tyytymätön viranomaisten toimintaan ja oikeuskanslerinviraston ratkaisuihin hänen asiassaan.

Mies lähetti viestejä viikoittain ja toisinaan päivittäin niin Jonkan sähköpostiin kuin virastopostiinkin. Sähköposteissa halvennettiin Jonkkaa.

- [Mies] on halventanut Jonkkaa epäasiallisilla, ala-arvoisilla ja hänen henkilöönsä kohdistuvilla solvauksilla ja nimittelyllä sekä esittänyt Jonkkaa koskevia valheellisia tietoja väittäen hänen syyllistyneen erilaisiin rikoksiin, joiden joukossa on ollut myös sellaisia rikoksia, joihin syyllistymistä pidetään yleisesti halveksittavana.

Toiminta jatkui vaikka oikeuskanslerinvirastosta huomautettiin asiasta.

Ylitti rajan

Käräjäoikeus katsoi, että oikeuskanslerilla ylimpänä laillisuusvalvojana tulee olla keskimääräistä korkeampi toleranssi sietää hänen virkatoimiinsa liittyvää viestintää ja arvostelua, mutta nyt mentiin hyväksyttävyyden rajojen yli.

Viestit kohdistuivat pääosin Jonkkaan henkilönä ja hän kertoi ahdistuneensa viesteistä.

Oikeudessa vastaaja myönsi lähettäneensä viestit, mutta kiisti rikokset. Hän oli lähettänyt viestejä, koska hänen asiansa ei edennyt kuten hän on halunnut. Miehen mukaan hänellä ei ole ollut tarkoitus loukata ketään, mutta hän oli esittänyt asiat kiihtymystilassa.

Erityisen loukkaavana Jonkka koki sen, että mies oli väittänyt toiselle viranomaiselle osoittamassaan kirjeessä Jonkan tehneen nimetyn rikoksen.

Mies tuomittiin Jonkkaan kohdistuneesta kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta.

Hänet tuomittiin myös oikeuskanslerin sihteerin osalta kunnianloukkauksesta, kun mies oli useasti solvannut puhelimessa niin Jonkkaa kuin sihteeriä. Sihteeri kertoi, että hän joutui vastaamaan puhelimeen virkatehtäviensä perusteella, vaikka hän oli joko puhelinvaihteen ilmoituksen tai numeron perusteella tiennyt kuka soitti.

Kunnianloukkaustuomio tuli myös siitä, kun mies kirjoitti kirjeessä valheellisia tietoja viraston kirjaamon toimistosihteeristä.

Mies sai kolmesta kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta 90 päiväsakkoa, josta maksettavaa tuli 540 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.