Virkamiehen törsäilevästä rahankäytöstä tutkintapyyntö – kalliita matkoja ja viinejä

Ruokavirasto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikbergin toiminnasta. Wikbergin epäillään matkustaneen ja tehneen hankintoja valtion ohjeistusten vastaisesti. 

MTV Uutiset pyysi Ruokavirastolta Wikbergin matka- ja kululaskut nähtäväksi. Wikberg aloitti työssään elintarvikemarkkinavaltuutettuna syyskuussa 2019. Lähes ensitöikseen Wikberg hankki toimiston käyttöön yli 1 300 euroa maksaneen iPadin. 

Selitti taksimatkoja kiireellä

Myös taksia Wikberg on käyttänyt alusta asti runsaasti matkoihinsa, vaikka valtion matkustusohjeen mukaan sen käyttö on sallittua vain silloin, jos se tulee muita matkustusvaihtoehtoja halvemmaksi. 

Usein matkoja tehtiin taksilla elintarvikemarkkinavaltuutetun toimistolta Viikistä Helsingin keskustaan ja takaisin. 

Taksimatkojaan Wikberg oli usein selittänyt "kiireisellä aikataululla". Muutamiin taksikuitteihin selitykseksi on kirjoitettu "korona". 

Valtion taloushallintokeskus puuttui Wikberg taksinkäyttöön vuoden 2022 loppupuolella, jolloin kaikkia matkoja ei enää korvattu täysimääräisinä, vaan taksimatka korvattiin julkisteen liikenteen matkalipun mukaan. 

Esimerkiksi 13. joulukuuta Wikberg oli matkustanut taksilla kaksi kertaa ja perustellut käyttöä "kiireellä", mutta myös lumimyrskyllä, minkä takia liikenne oli sekaisin. Tämä lasku ei mennyt läpi, vaan Wikbergille korvattiin matkoista julkisen liikenteen matkalipun hinta eli 2,80 euroa per matka. 

Määräysten vastaisen laskuttamisen takia valtion taloushallintokeskus on myös kieltäytynyt korvaamasta kilometrikorvauksia tai lentokenttäpysäköintejä. Näistä on korvattu vain juna- tai bussilipun hinta.  

Elintarvikemarkkinavaltuutettu on tehnyt myös ahkerasti maakuntamatkoja. Nämä matkat, lyhyetkin, on taitettu pääsääntöisesti lentokoneella. 

Kalliita maakuntamatkoja

Viime vuoden huhtikuussa Wikberg matkusti Vaasaan, jossa hän esiintyi yliopistolla ja tapasi tuottajia Maksamaalla. Parin päivän reissu lentoineen, hotelleineen, takseineen ja vuokra-autoineen maksoi yli 1 000 euroa. 

Saman vuoden toukokuussa oltiin Tukholmassa Ruotsin kilpailuviranomaisen tilaisuudessa. Parin päivän matkalla tuli hintaa yli 1 100 euroa. 

Matkalaskuun oli liitetty myös yli 200 euron ravintolasku neljästä kuohuviinipullosta, joista kerrottiin tarjotun seminaarivieraille läksiäismaljoja.  

Elokuussa 2022 Wikberg matkusti Ahvenanmaalle Maarianhaminaan. Matkan tarkoituksena oli tutustua päivittäistavarakaupan ja elintarviketeollisuuden toimijoihin. Reissuun kokonaiskulut nousivat yli 1 100 euroon. 

Maarianhaminassa Wikberg kävi myös syyskuussa sadonkorjuumarkkinoilla. Muutaman päivän matka maksoi lentoineen ja hotelleineen 950 euroa. 

Kortilla maksettiin myös paljon muutakin kuin matkoja. Wikberg osti muun muassa toimiston ideointipäivää varten viinejä 170 eurolla, postimerkkejä 450 eurolla, valokuvaskannerin ja kameran lisävarusteita. Toimistotarvikkeitakin Wikberg hankki useaan eri otteeseen sadoilla euroilla. 

Heinäkuussa 2022 elintarvikemarkkinavaltuutetun toimiston virkistyspäivän illallinen maksoineen takseineen yli tuhat euroa. 

"Jalkauduttiin tehokkaasti toimintakentille"

Elintarvikemarkkinavaltuutettu vaikuttaa elintarvikemarkkinoiden toimivuuteen Suomessa esimerkiksi ottamalla kantaa, tekemällä aloitteita ja valvomalla elintarvikeketjun toimintatapoja. 

Virka on uusi ja Olli Wikberg on ensimmäinen elintarvikemarkkinavaltuutettu Suomessa.

Vuoden 2022 toimintakertomuksen mukaan elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto panosti vahvasti elintarvikelainsäädännön ja valtuutetun tunnettuuden kasvattamiseen. 

– Samoin jalkauduttiin tehokkaasti toimintakentille. Alan toimijoita tavattiin pääosin näiden kotikentillä ja toiminta-alueilla, toimintakertomuksessa todetaan. 

Elintarvikemarkkinavaltuutetun kuiteista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.  

Lue myös:

    Uusimmat