Viranomaisten hätäviestejä myös tekstiviesteiksi

Tekstiviestien tärkeys tiedon välittäjänä huomattiin viimeistään viime tapaninpäivän tsunamin aikana, kun onnettomuusalueella vallitsi kaaos ja tietoa tapahtuneesta oli niukasti.

Viranomaisten lähettämiä hätäviestejä voi jatkossa tulla myös tekstiviesteinä matkapuhelimiin, jos eduskunta hyväksyy valtioneuvoston tänään antaman lakiesityksen. Lakiesitys muuttaa sähköisen viestinnän tietosuojalakia niin, että sähköisiä hätätiedotteita ja muita viranomaistiedotteita voidaan lähettää radion ja television lisäksi myös matkapuhelimiin.

Esityksen mukaan teleyritys olisi velvollinen välittämään viranomaistiedotteen, jos se tulee hätäkeskukselta, meripelastuskeskukselta tai meripelastuslohkokeskukselta. Viestin välittämisestä päättäisi pelastus-, poliisi- tai rajavartioviranomainen. Myös Säteilyturvakeskus, Ilmatieteen laitos tai toimivaltainen ministeriö voisi päättää tiedotteen lähettämisestä.

Tarve lain muuttamiselle ja tekstiviestien tärkeys tiedon välittäjänä huomattiin viimeistään viime tapaninpäivän tsunamin aikana, kun onnettomuusalueella vallitsi kaaos ja tietoa tapahtuneesta oli niukasti. Lopulta 29. joulukuuta lähetettiin kolme eri tekstiviestiä kaikkiin Thaimaan, Intian ja Sri Lankan alueella olleisiin TeliaSonera Finlandin, Elisan, Finnetin, Saunalahden ja Tele2:n liittymiin. Ensimmäisessä viestissä kerrottiin evakuointikeskusten sijainnista Thaimaassa ja kahdessa jälkimmäisessä välitettiin Intian viranomaisten varoitus uudesta hyökyaallosta.

Tekstiviestihälytystä suunniteltu jo aiemminkin

Alun perin tekstiviestien käyttämistä väestön varoittamisessa mietittiin jo vuosina 2002 ja 2003 sähköisen viestinnän tietosuojalain uudistamisen yhteydessä. Silloin vaaratilanteeksi tosin kuviteltiin korkeintaan sitä, että suunnistajia ja marjastajia pitäisi varoittaa metsästyksessä haavoittuneesta suurpedosta, esimerkiksi sudesta.

Teleyrityksillä ei nyt ole lain mukaan täsmällisesti määriteltyä velvoitetta välittää hätätiedotetta eikä myöskään oikeutta käsitellä teletunnistetietoja tiedotteiden välittämiseksi. Teleyrityksellä ei myöskään ole oikeutta saada valtiolta korvausta viestien välittämisestä.

Uudessa laissa teleyritykset saavat oikeuden pyytää valtiolta korvausta vain niistä kuluista, joita syntyy varoitusjärjestelmän luomisesta.

Myös useassa muussa maassa, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa, selvitetään parhaillaan tekstiviestijärjestelmien käyttöä kansalaisten varoittamisessa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden huhtikuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat