Viranomaiset ymmällään – miten koronavirus tarttui Yhdysvalloissa? Osa potilaista ei ole matkustellut tai tavannut ketään riskialueilta

Trumpin mukaan koronavirus on demokraattien"uusi huijaus"– presidentin vaalipuheet kovenevat 3:48
Video: Puheessaan Donald Trump syytti demokraatteja koronaviruksen valjastamisesta poliittiseen käyttöön.

Yhdysvalloissa viranomaiset yrittävät selvittää, mistä joidenkin osavaltioiden mysteeriset koronavirustartunnat ovat saaneet alkunsa. Useilla potilailla on todettu tartuntoja, vaikka he eivät ole matkustaneet maan rajojen ulkopuolelle tai tavanneet korkean tartuntariskin alueelta saapuvia henkilöitä. 

Yhdysvalloissa raportoitiin lauantaina ensimmäinen koronakuolema, kun Washingtonin osavaltiossa asunut 50-vuotias mies kuoli virukseen. Mies ei ollut ennen tartunnan saamistaan matkustanut korkean tartuntariskin maihin, minkä vuoksi viranomaisilla ei ole tietoa tartunnan alkuperästä.

BBC:n mukaan Washingtonin kuvernööri Jay Inslee julisti osavaltioon hätätilan tapauksen johdosta.

Vanhainkodin 27 asukkaalla ja 25 työntekijällä oireita

Washingtonin viranomaiset eivät ole ainoita, jotka ihmettelevät joidenkin tartuntojen alkulähdettä.

Myös Kaliforniassa ja Oregonissa on raportoitu tapauksia, joissa koronavirukseen sairastuneet potilaat eivät ole matkustaneet maan rajojen ulkopuolelle tai tavanneet ketään korkean tartuntariskin alueelta tulevaa henkilöä. 

Kaliforniassa viranomaiset ovatkin varoittaneet taudin mahdollisesta äkillisestä leviämisestä, sillä taudin alkuperäistä kantajaa ei ole onnistuttu tavoittamaan. 

Washingtonin osavaltiossa viranomaiset ovat taas keskittyneet tutkimaan mahdollisia tartuntoja paikallisessa vanhainkodissa. Kaksi osavaltiossa todetuista koronavirustapauksista liittyy Kirklandissa sijaitsevaan vanhainkotiin.

Washingtonin osavaltion terveysviranomaisen mukaan ainakin 27 vanhainkodin asukkaalla ja 25 työntekijällä on raportoitu olevan "jonkinlaisia oireita". Viranomaiset ovatkin varautuneet siihen, että osavaltiossa varmistetaan lähipäivinä useita uusia tartuntoja. 

Yhdysvalloissa on tähän mennessä todettu 62 koronavirustartuntaa. Osa tartunnoista on tullut korkean tartuntariskin maista matkustajien mukana, osan alkuperä on yhä selvittämättä. 

Lue myös:

    Uusimmat