Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi taas Belgorodiin – MTV:n sotaseuranta 2.1.2024

Venäjän ilmaiskut Kiovaan ja Harkovaan jatkuvat 2:13
Video: Venäjän ilmaiskut Kiovaan ja Harkovaan jatkuvat

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 2. tammikuuta 2024.

  • Venäjä iskee vuoden toisena päivänä ohjuksilla eri puolille Ukrainaa
  • Ukraina iski Belgorodiin – Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle
  • Venäjän perjantaiset ilma-iskut ovat yhdet sodan massiivisimmista, sanoo Zelenskyi
  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

16.50: Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi taas Belgorodiin, ainakin yksi kuoli

Venäjällä yksi ihminen on kuollut ja viisi haavoittunut Ukrainan hyökkäyksissä Belgorodin alueelle lähelle Ukrainan rajaa, kertovat paikallisviranomaiset.

Venäjän mukaan ilmatorjunta pudotti yhteensä yhdeksän alueelle kahdessa erillisessä hyökkäyksessä ammuttua ohjusta. Lisäksi Belgorodia tulitettiin tykistöllä, ja alueelle lähetettiin taistelulennokkeja.

Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi lauantaina Belgorodiin tappaen 24 ihmistä ja haavoittaen toista sataa. (STT)

10.58: Noin neljännesmiljoona ihmistä on ilman sähköä Kiovassa ja sen ympäristössä

Venäjä teki tiistaina ohjusiskuja ainakin Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja Harkovan kaupunkiin. Ukrainan viranomaiset kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan, että iskut aiheuttivat laajaa tuhoa. Iskuissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä ja loukkaantunut kymmeniä.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan sähkö- ja vesijohdot olivat poikki useissa kaupunginosissa. Klitshko sanoi myös, että tulipaloja sammutetaan useilla alueilla.

Ukrainan kansallisen energiayhtiön mukaan noin neljännesmiljoona ihmistä on ilman sähköä Kiovassa ja sen ympäristössä Venäjän ohjushyökkäyksen jäljiltä. 

Harkovan aluekuvernööri Oleh Synehubov kirjoittaa viestisovellus Telegramissa, että Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Harkovan kaupunkiin iskettiin tiistaiaamuna noin puoli kahdeksalta paikallista aikaa. 

Synehubovin mukaan Harkovan kaupunkiin tehdyssä iskussa kuoli ainakin yksi ihminen ja loukkaantui 41.

Viranomaisten mukaan ilmahälytykset maassa kestivät ainakin kolme tuntia. Ukrainan Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiistaina, että ainakin neljä ihmistä on kuollut ja 92 loukkaantunut Venäjän laajoissa ohjus- ja lennokki-iskuissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että venäläiseen Belgorodin kaupunkiin tehty ilmaisku, jossa Venäjän mukaan kuoli 24 ihmistä ja josta se syytti Ukrainaa, "ei jää rankaisematta".

Venäjä on lisännyt ilmaiskujaan Ukrainaan uudenvuoden aikana. Perjantaina Venäjä teki lähes kaksi vuotta kestäneen Ukrainan sodan pahimman ilmaiskunsa, jossa kuoli ainakin 39 ihmistä.

10.04: Puola laittoi valmiuteen kaksi F-16-hävittäjää ja ilmatankkauskoneen

Puola ilmoitti tiistaina laittaneensa valmiuteen kaksi F-16-hävittäjää ja ilmatankkauskoneen suojellakseen ilmatilaansa Venäjän Ukrainaan tekemien iskujen keskellä. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

8.47: Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjän pommikoneet ovat ilmassa

Ukrainan asevoimat on antanut ilmahälytyksiä ympäri maata ja varoittanut venäläisten ohjusiskujen uhasta. Ilmavoimien mukaan Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa kohti on ammuttu useita ohjuksia.

– Pysykää suojissa Kiovassa. Teitä kohti on ammuttu useita ohjuksia, ilmavoimat ilmoitti viestipalvelu Telegramissa.

Kiovassa on paikan päällä olevien uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan kuultu toistakymmentä voimakasta räjähdystä. Kaupungin sotilashallinnon mukaan ilmatorjunnan pudottamien ohjusten kappaleita on pudonnut useille alueille ja myös asuintalojen päälle. Sähköt ovat poikki useilta alueilta pääkaupungissa.

Asevoimien mukaan ilmassa on kaikkiaan 16 Tupolev Tu-95 -pommikonetta, joita oli ilmassa myös joulukuun 29. päivänä. Tuolloin Venäjä teki ympäri Ukrainaa iskuja, joissa kuoli kaikkiaan noin 40 ihmistä.

Tiistaina alkuyöstä kahden aikoihin Kiovassa kuultiin räjähdyksiä, kun Ukrainan ilmavoimat torjui lennokki-iskua, viranomaiset kertoivat.

Ukrainan ilmavoimat sanoi ampuneensa alas 35 iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia, joita Venäjä oli ilmavoimien mukaan käyttänyt iskuissaan yön aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi uudenvuodenpäivänä Venäjän armeijan kiihdyttävän iskujaan sotilaskohteita vastaan Ukrainassa sen jälkeen kun ainakin 25 ihmistä oli saanut surmansa hyökkäyksessä Venäjän Belgorodiin Ukrainan rajan tuntumassa viikonloppuna.

7.27: Ukrainan asevoimat varoittaa ohjusiskujen uhasta

Ukrainan asevoimat on antanut ilmahälytyksiä ympäri maata ja varoittanut venäläisten ohjusiskujen uhasta.

Asevoimien mukaan ilmassa on kaikkiaan 16 Tupolev Tu-95 -pommikonetta, joita havaittiin lähetetyn taivaalle myös joulukuun 29. päivänä. Tuolloin Venäjä teki ympäri Ukrainaa iskuja, joissa kuoli kaikkiaan noin 40 ihmistä.

Tiistaina alkuyöstä kahden aikoihin maan pääkaupungissa Kiovassa kuultiin räjähdyksiä, kun Ukrainan ilmavoimat torjui lennokki-iskua, viranomaiset kertoivat.

Ukrainan ilmavoimat sanoi ampuneensa alas 35 iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia, joita Venäjä oli ilmavoimien mukaan käyttänyt iskuissaan yön aikana.

6.12: Venäjä iski lennokein Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan varhain maanantaina

Venäjä iski lennokein Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan varhain maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pudonneet lennokkien osat sytyttivät tulipalon ainakin yhdessä asuinrakennuksessa. 

Kaupungin pormestari Vitali Klitshko kirjoitti Telegram-sovelluksessa, että kaupungissa kuullut räjähdykset olivat peräisin ilmatorjunnasta.

Kaupungin sotilashallinnon päällikkö Serhii Popko kirjoittaa Telegramissa, että mahdollisista uhreista ei ole toistaiseksi tietoja.

5.28: Venäjän viime perjantainen hyökkäys vaatinut ainakin 29 kuolonuhria Kiovassa

Kuolonuhrien määrä Venäjän viime perjantaina tekemässä ilmaiskussa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan on noussut 29:ään, kertoi Kiovan kaupungin sotilashallintoa johtava Serhii Popko ukrainalaislehti The Kyiv Independentin mukaan.

Popko sanoi Telegram kanavallaan, että kyseessä oli pahin hyökkäys maan pääkaupunkiin sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen.

Venäjä käynnisti viime perjantaina laajamittaiset lennokki- ja ohjushyökkäykset useisiin Ukrainan kaupunkeihin. Venäjä iski ohjuksilla ja lennokeilla muun muassa Kiovaan, Odessaan, Dniproon, Harkovaan ja Lviviin. Iskuissa kuoli ainakin 40 ihmistä ja haavoittui 160.

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä laukaisi perjantaina Ukrainaan arviolta 158 ohjusta ja lennokkia, joista 114 tuhottiin.

Perjantaisissa iskuissa Venäjän kohteiksi valikoitui muun muassa kouluja, ostoskeskuksia, asuinrakennuksia sekä synnytyssairaala.

Venäjän ilmaiskut Ukrainaan tuomittiin laajasti YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa. Muun muassa Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tuomitsivat Venäjän iskut.

Maanantai 1. tammikuuta

15.41: Putin sanoo voimistavansa iskuja sotilaskohteisiin Ukrainassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän voimistavan sotilaskohteisiin tehtäviä iskuja Ukrainassa. Putin kertoi asiasta tänään vieraillessaan sotilassairaalassa.

Putinin ilmoitus tuli muutama päivä Venäjän Belgorodin kaupungissa tehdyn iskun jälkeen. Venäjä on syyttänyt Ukrainan iskeneen kaupunkiin lauantaina ohjuksin ja raketein tappaen 24 ihmistä ja haavoittaen yli sataa. Isku oli mahdollisesti Ukrainan sodan aikana Venäjälle tekemistä iskuista tuhoisin.

9.10: Venäjä hyökkäsi lennokeilla Ukrainaan uudenvuodenaattona

Venäjä laukaisi uudenvuodenaattona 90 lennokkia Ukrainaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan ilmavoimat kertoo Telegram-viestisovelluksessa onnistuneensa pudottamaan lennokeista 87.

7.26: Ukrainassa viisi ihmistä sai surmansa iskuissa Odessan alueella ja Donetskin kaupungissa

Ukrainassa yhteensä viisi ihmistä on saanut surmansa iskuissa maan eteläosassa sijaitsevalla Odessan alueella ja Donetskin kaupungissa itäisessä Ukrainassa, sanovat paikalliset viranomaiset.

Odessassa yksi ihminen on saanut alueen kuvernöörin Oleh Kiperin mukaan surmansa Venäjän lennokki-iskussa.

Donetskissa puolestaan on alustavien tietojen mukaan alkuyöstä kuollut neljä ihmistä ja loukkaantunut 13, sanoo Donetskin Venäjän nimittämä johtaja Denis Pushilin Venäjän valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan.

(STT)

Aiempia tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat