Viralliset vaaratiedotteet kulkevat hitaasti

Virallisten vaaratiedotteiden lähettäminen television tai radion kautta kestää usein yli puoli tuntia. Tiedonsaanti uhkista voisi nopeutua, jos EU:ssa kaavailtu pakollinen vaaratiedottaminen matkapuhelimiin toteutuu.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kuvaa nykyjärjestelmää hitaaksi. Siihen kuuluu muun muassa lomakkeiden täyttämistä, soittelua sekä Ylen ja Digitan toimia.

– Esimerkiksi Turun puukotuksissa tilanne oli jo ohi, ennen kuin ensimmäistäkään vaaratiedotetta olisi saatu ulos. Jotta voi tiedottaa, pitää ensin olla riittävän selkeä tilannekuva ja mietittynä myös, mitä ohjeita tilanne edellyttää, Nieminen sanoo.

Kännyköihin lähetettävä hätätiedote oli työn alla jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta kaatui erimielisyyksiin kustannusten jaosta.

– Ruotsissa toteutettiin juuri vastaava malli, jossa ylläpitokuluista vastaavat teleoperaattorit.

Pakollisia tiedotteita kännyköihin esittää EU-parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta. Lausunto on etenemässä vielä teollisuusvaliokunnan käsittelyyn sekä parlamenttiin osana sähköistä viestintää koskevaa direktiiviä. Tavoitteena on varoittaa esimerkiksi luonnonkatastrofeista ja terrori-iskuista.

Onnistuu teknisesti

Vaaratiedotteiden lähetys puhelimiin on ollut Niemisen mukaan teknisesti mahdollista toteuttaa Suomessakin, mutta vaatii investointeja ja aiheuttaa ylläpitokuluja. Maksaja pitäisi ratkaista ja se, mitkä viranomaiset voisivat 112-tekstiviestejä lähettää.

– Suomessakin pitää olla nykyistä nopeampia keinoja varoittaa suuria ihmisjoukkoja. Väestö tavoitetaan tänä päivänä mobiililaitteiden ja internetin kautta paremmin kuin radiolla ja televisiolla.

Viranomaiset varoittavat ihmisiä jo esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Näin tehtiin myös Turussa. Lisäksi älypuhelinten 112 Suomi -sovellukseen suunnitellaan tiedotuspalvelua.

Epäviralliset kanavat eivät kuitenkaan Niemisen mukaan korvaa virallisia vaaratiedotteita eivätkä todennäköisesti myöskään täyttäisi tulevan EU-direktiivin vaatimuksia. 

Lue myös:

    Uusimmat