Vinkit kesämökille: Sisusta saaristolaistyylillä

Luonnonläheiset sisustusideat poimitaan saariston luonnosta, merituulen raikkaista väreistä.

Puiden välistä pilkottaa tuttu pihapiiri. Kimaltelevat aallot lainehtivat rantaan. Paikoillaan ovat kivet, kannot ja mustikkamättäät; oma kesäparatiisi.

Kutsuva sisäänkäynti ja kukkaloisto houkuttelevat kodikkaaseen tunnelmaan. Kesäasunnon sijainti ja ilmansuunnat vaikuttavat saaristohenkiseen sisustukseen. Mökkipihalla nautitaan valosta ja varjosta vuorokauden kaikkina aikoina. Välillä tarvitaan suojaa paahteelta ja välillä lämmikettä varjopaikkoihin.

Mökillä löytyy aina pientä puuhailtavaa. Kesäpaikan ei kuitenkaan tarvitse olla loputon työleiri. Esimerkiksi ekohenkiseen sisustukseen sopivat hyvin kierrätys, alkuperäisen säilyttäminen ja luonnonmukaisuus.

Saariston sylissä sisustajalle avautuu mahdollisuuksien maailma, jossa on lupa innostua ja kokeilla, erehtyä ja onnistua.

Kekseliäs tilankäyttö

Mökki on usein koko perheen ja myös sukulaisten yhteinen kesänviettopaikka. Pieni panostus sisustukseen lisää viihtyisyyttä ja tuo omaa rauhaa oleskeluun. Kesäpaikkaan kerääntyvät yleensä ne huonekalut, joita ei muuten enää tarvita. Kokonaisuudesta voi silti tehdä yhtenäisen ja toimivan.

Eteisen naulakot ja vaatekaapit voivat saada mökkiliikenteen solmuun. Säävaihtelut näkyvät vaate- ja kenkäkasoina kulkuväylällä. Tavarakaaosta hillitsevät kunnon säilytysratkaisut.

Puhtaat ja merelliset värit

Monet saaristolaismökit siirtyvät sukupolvelta toiselle, ja sisustuksessa näkyvät aikojen kerrostumat. Perinteinen saaristolaistyyli on yksinkertainen ja selkeä. Materiaaleina käytetään pellavaa, puuvillaa ja luonnonmateriaaleja.

Lämpötilan vaihtelut voivat olla mökillä suuriakin, kun kesän kuumuus vaihtuu syksyn viileyteen. Tarvitaan laadukkaita tekstiilejä, jotka kestävät erilaisissa kosteusolosuhteissa. Saaristolaistyylissä perusväreiksi sopivat erityisesti valkoinen, beige ja hiekanruskea. Valkoisen vastapareina toimivat hyvin raikkaan punainen ja sininen.

Kattauksessa suositaan vesipestäviä kankaita. Myös kestävyys on ulkoilmaelämässä kunniassaan. Oiva materiaalivaihtoehto on esimerkiksi purjekangas, jota uusiokäytetään sisustustuotteiden valmistamiseen.

Lisämaustetta merellisyyteen tuovat esineinä ja kuva-aiheina köydet, solmut, kiviasetelmat, majakat ja kompassit.

Unohtumattomia herkkuhetkiä

Mökkinautintoihin kuuluu ulkona syöminen. Monessa kesäkeittiössä on samanlaiset mukavuudet kuin kodissakin. Oma viehätyksensä on kuitenkin siinäkin, että askareet saa tehdä paikan ehdoilla, kiireettömästi ja yksinkertaisesti.

Arjen keskelle juhlatunnelmaa tuovat merellisen teeman mukaiset astiat ja kulhot.

Illan tullen sytytetään grillitulet, istutaan mukavasti ja tarinoidaan kalaretkistä; annetaan kiireen kadota hetkeksi.

Mökkisää voi yllättää

Mökillä viihdytään paljon ulkona, joten sään seuraaminen on tärkeä rituaali. Parhaimmillaan sisustus tukee elämistä luonnonhelmassa. Helteellä etsitään ulkoa lempeän kesätuulen viilentämiä nukkumapaikkoja, ja rankkasateen yllättäessä on kätevää, kun pehmusteet saa helposti nostettua suojaan.

Merihenkinen tunnelma saa olla asukkaansa näköinen – yksinkertainen mökki luodolla tai salonkikelpoinen huvila meriromantiikalla maustettuna.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Asko, Finlayson, Isku, Sagaform, Svanefors


Lue nämäkin mökkivinkit:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja