Mainos

Ihmisille vaarallinen nelikymmenpäinen nautalauma vaeltaa vapaana Laukaassa – eläimet on määrätty lopetettavaksi: "Ne eivät ole enää ihmisen hallittavissa"

8:36
MTV Uutiset Live: Villit naudat vaeltavat Laukaassa Vehniän kylässä.

Laukaassa Vehniän kylässä liikkuu vapaana noin 40 villiintyneen naudan lauma. Laumaa on kuvailtu myös erittäin vaaralliseksi.

Laukaan ympäristötoimenjohtajan Jukka Lappalaisen mukaan lauma käyttäytyy arvaamattomasti. Esimerkiksi viime yönä lauma oli tukkinut tien ja näin ollut vaaraksi liikenteelle. 

– Ne ovat sen tyyppisiä otuksia, että niitä on yritetty ajaa tilakeskuksille, mutta ne eivät suostu mihinkään menemään. Ne eivät ole enää ihmisen hallittavissa, Lappalainen kertoo. 

Eläimet ovat hengenvaarallisia

Lappalaisen mukaan eläimet ovat olleet niin pitkään omillaan, että ne ovat tulleet aroiksi ihmisille. Lauma on ollut vapaana ainakin viime keväästä saakka.

– Olemme silloin olleet eläinsuojelun kanssa tekemisissä ja siinä yhteydessä asia on pikkuhiljaa valjennut meille

Laumassa on mukana myös täysikasvuisia, tonnin painoisia sonneja. Rynnätessään ihmisen päälle eläimet ovat hengenvaarallisia. 

Jos laumaan törmää esimkerkiksi tiellä, paras neuvo on pysyä autossa. Eläimiä ei saa yrittää hätistellä pois esimerkiksi käsiä taputtamalla. 

– Ne ovat isoja eläimiä, hyväkuntoisia ja nopeita.

Ainoa vaihtoehto on karjan poistaminen

Myös poliisi on mukana hoitamassa asiaa. Lauma on pysytellyt enimmäkseen omissa oloissaan metsässä. Niiden vaarallisuus on tullut ilmi viime päivinä, kun niitä on havaittu ajoteillä ja asuinalueiden lähistöllä.

– Ne ovat vaaraksi liikenteelle, ihmisille sekä itselleen.

Lappalaisen mukaan seuraavaksi on pakko ryhtyä pakkotoimiin, joille tässä tapauksessa tarkoitetaan eläinten lopettamista.

– Muuta on yritetty ja mikään ei ole toiminut. Tässä ei ole enää vaihtoehtoja jäljellä.

Eläimet olivat päässeet karkaamaan tilalta, jossa karjan määrä oli todella suuri.

WhatsApp_MTV3_Stripe_

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja