Mainos

Ville ryntäsi puukottajan ja uhrin väliin – pelasti teollaan tuttavansa hengen

Huittislainen Ville Setälä on yksi 13 henkilöstä, jotka palkittiin Tasavallan presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla perjantaina 3. kesäkuuta.

Setälä puolusti puukotuksen uhriksi joutunutta tuttavaansa huittislaisessa ravintolassa elokuussa 2015. Hän loukkaantui tapahtumassa myös itse.

Vaarallinen tilanne sai alkunsa sunnuntain vastaisena yönä, kun kaksi miestä äityi suukopuun ravintolan tupakointihuoneessa. Setälä huomasi sivusta, kun tuntematon mies oli työntänyt hänen tuttavansa maahan ja ryhtynyt lyömään tätä.

– Ensin luulin, että hän löi vain nyrkeillä, mutta sitten huomasin, että hänellä oli puukko kädessä. Menin melkein miettimättä heti väliin. Se oli kuin automaattinen reaktio, Setälä muistelee.

Mies ryntäsi tupakointihuoneeseen ja onnistui tuuppaamaan puukottajan maassa makaavan uhrin päältä. Samassa pahoinpitelijä iski myös Setälää puukolla vatsaan. Järjestysmiehet saapuivat pian paikalle ja saivat puukottajan taltutettua.

Setälä kertoo, että tilanne oli ohi hetkessä. Hän tajusi loukkaantuneensa vasta, kun nosti paitaansa tarkistaakseen, osuiko puukottaja häneen vai ei.

– Kun huomasin, että hän oli osunut, niin ei siinä oikein sen kummempia ajatellut. Kävin vessasta hakemassa paperitupon ja asetin sen haavan päälle.

Poliisi aloitti tapauksen tutkinnan tapon yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Kotkalainen mies vangittiin seuraavalla viikolla epäiltynä kahdesta tapon yrityksestä.

Kunniamaininta tuli yllätyksenä

Setälä ja hänen tuttavansa kiidätettiin sairaalaan. Miestä, jota Setälä puolusti, oli ehditty puukottaa useita kertoja ja hänen tilansa oli hengenvaarallinen. Hänet kiidätettiin ambulanssihelikopterilla Tampereelle, missä hän vietti sairaalassa Setälän mukaan noin kuukauden.

Setälän tilanne ei ollut yhtä uhkaava, sillä puukonisku ei ollut puhkonut sisäelimiä. Miehen vatsa leikattiin ja lääkärit totesivat, että vatsaonteloon työntynyt veitsi oli vaurioittanut vain vatsalihaksia.

Vamman parantelussa kului kuitenkin pitkä tovi.

– Kolmisen kuukautta siinä meni, että olo alkoi olla suhteellisen normaali. Vatsa oli pitkään töissä arkana, kun joutui nostelemaan käsiä maalatessa ja tapetoidessa.

Hengenpelastusmitaleista päättänyt lautakunta oli yksimielisesti sitä mieltä, että Setälän rohkea väliintulo keskeytti puukotuksen ja pelasti uhrin hengenvaarasta.

Sankarillisesti toimineelle miehelle kunniamaininta tuli täytenä yllätyksenä. Hän on kuitenkin otettu saamastaan huomiosta.

– En edes tiennyt, että sellaista on minulle haettu. Onhan se tietysti hieno asia, että siitä jonkunlaisen mitalin saa ja tapaus on huomioitu.

Setälä kertoo, että vaikka puukotus ei ole saanut häntä pelkäämään yöelämässä liikkumista, jonkinlaista varovaisuutta tapaus kuitenkin opetti.

– Olen mielelläni tarkkaavaisempi kun liikun ravintoloissa. Kun tällainen puukotus omalle kohdalle sattuu, sitä miettii, että ikinä ei voi tietää missä vaarallista porukkaa liikkuu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.