Villahousut ja kurahaalarit takaisin kaappiin NYT! Lämpötilat lähentelevät pian 20 astetta – kesäisiä säitä vaanii kuitenkin arvaamaton uhka

Lokakuussa lämpöennätyksiä 2:43

Suunnitteletko jo villahousujen ja talvinuttujen kaivamista kesäteloilta? Stop tykkänään. Lämpötilat nousevat tänä viikonloppuna suuressa osassa Suomea jopa lähelle 20 astetta.

MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi arveli aamun Huomenta Suomessa, että jopa kaikkien aikojen lokakuun lämpöennätys on lähellä rikkoontua sunnuntaina.

Rintaniemen mukaan sunnuntain lämpötilat nousevat Etelä- ja Keski-Suomessa ainakin noin 17-18 asteeseen.  

– 19,4 astetta on kaikkien aikojen lokakuun lämpöennätys. Se on 1980-luvulta peräisin ja mitattu silloin lokakuun alkupuolelta.

– Sanotaan, että ajankohdan lämpötilaennätys tulee joka tapauksessa varmaan rikkoutumaan, mutta meneekö kaikkien aikojen lämpötilaennätys rikkoutumaan, se jää nähtäväksi.

Hurjia lukemia

Viikonlopun lämpölukemat ovat ajankohdan tavanomaisiin lämpötiloihin verrattuna aivan poikkeuksellisen kesäisiä.

Ilmatieteen laitos julkaisi tänään Twitterissä vertailukuvan, joka näyttää epäsopusuhdan:

Kartalta on nähtävissä, että tavallisesti lämpötilat nousevat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan hädin tuskin kymmeneen asteeseen.

Sekä Rintaniemi että Ilmatieteen laitos kuitenkin muistuttavat, että arvaamattomastikin liikkuvat sumupilvet saattavat vaikuttaa viikonlopun lämpötiloihin paikallisesti.

Tästä saatiin eilen maistiainen muun muassa Helsingissä, missä mereltä vyörynyt sumupilvi laski aiemmin aurinkoisen ja lämpimän päivän lämpötiloja nopeasti iltapäivän aikana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sumupilvien liikkeitä voi seurata satelliittikuvista.

Lue myös:

    Uusimmat