Vili, 17, on väliinputoaja vammaispalveluissa – nyt kommentoi hyvinvointialueen vastaava

Vilin tarina 6:28
Katso Vilin tarina tästä.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalveluista vastaava johtaja sanoo, että katveaika ennen alueiden syntyä on heikentänyt palveluiden saatavuutta.

Vastuu vammaispalveluiden järjestämisestä on hyvinvointialueilla. Jos alue ei itse tuota palveluita, se pyrkii ostamaan ne yksityisiltä palveluntuottajilta. Nämä taas voivat vapaasti valita asiakkaansa.

Yksi väliinputoajista tässä yhtälössä on älyllisesti kehitysvammainen, mutta fyysisesti tavallinen poika, Vili Aittola, 17.

Vilille ei ole saatu päivätoimintapaikkaa enää, kun hän täyttää 18 vuotta. Katso Vilin koko tarina videolta artikkelin alusta.

Yksilöllinen tarve jarruttaa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta vammaispalveluista vastaava johtaja Timo Hokkanen sanoo Asian ytimessä -ohjelmassa, että usein hyvin yksilöllinen tarve tarkoittaa sitä, että palvelua ei löydy suoraan katalogista.

Ja kyllä meillä on erityistason palveluista myös ihan pulaakin.

Espoon kaupungin Rinnekodin koulun Vilin pitkäaikainen opettaja Leni Niinimäki sanoo Asian ytimessä -ohjelmassa, että Vilille sopivan paikan tai ratkaisun löytämisessä on tehty virheitä.

– Kun sote-uudistusta tehtiin, siinä yhteydessä purettiin erityishuoltopiirit, jotka vastasivat näistä vaikeimmin vammaisten hoidosta ja kuntoutuksesta.

Niinimäki sanoo, että ennen sitä asumisyksiköiden työntekijöillä oli koko ajan valtava asiantuntemus ja tuki ympärillään.

– Nyt nämä markkinavetoiset (tekijät) kuorivat rumasti sanottuna kermat päältä. Tämä on aivan ala-arvoista.

Vili, 17, on väliinputoaja vammaispalveluissa – nyt kommentoi hyvinvointialueen vastaava 5:28
Katso haastattelun ensimmäinen osa tästä.

Vipuvarsi on heikko

Hokkanen kertoo, että hyvinvointialueuudistuksen odotusaika sai aikaan katveen. Hokkasen mukaan katveajan sisällä yksityiset palveluntuottajat eivät investoineet uusiin palveluihin.

Yksityiset palveluntarjoajat voivat valita asiakkaansa. Onko hyvinvointialueilla sitten mitään vipuvartta palveluntuottajien suuntaan?

Me olemme maksava asiakas, että siinä mielessä on, mutta se vipuvarsi ei ole tällä hetkellä kovin vahva.

Vili, 17, on väliinputoaja vammaispalveluissa – hyvinvointialueen johtaja ja Vilin opettaja kommentoivat 7:44
Asian ytimessä -juontaja Jaako Loikkanen kiihtyi hyvinvointialueen johtajalle suorassa lähetyksessä. Katso haastattelun toinen osa tästä.

Katso koko Asian ytimessä -jakso MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat