Vika onkin käyttäjässä – tulipalo alkaa usein liedeltä

Liesi on yleisin sähköpalon aiheuttava laite Suomessa. Vuonna 2013 liedeltä alkoi lähes tuhat tulipaloa, joissa menehtyi seitsemän ihmistä.

Liesipalo saa alkunsa, kun levy jää päälle, ja valvomatta jäänyt ruoka tai lieden läheisyyteen jäänyt palava materiaali syttyy tuleen.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietojen mukaan yksikään viime vuoden liesipaloista ei johtunut laitteen viasta, vaan syy oli käyttäjän toiminnassa. Yksi riskiryhmistä ovat ikäihmiset, joiden liedenkäytön turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

 Näin vältät liesipalon:

Ole tarkkana aina kun laitat ruokaa: älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.

Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.

Älä jätä ruuantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä.

Vahdi lasten tekemisiä keittiössä.

Tarkista, että palovaroittimesi on toimintakunnossa.

Harjoittele rasvapalon sammuttamista.

Hanki tarvittaessa liesiturvalaite.

Käytä mikroa.

Näin liesipalo syttyy

Liesipalon kaava on lähes aina sama: levy on päällä ja kokki unohtaa ruuanlaiton. Tai liesi menee päälle vahingossa, kun kauppakassien kantaja tönäisee kytkintä, lapsi pääsee säätämään levyjä tai lemmikki tavoittelee liedelle jäänyttä ruokaa.

Palo leviää, kun kuumuus sytyttää liedellä tai sen lähellä olevan palavan materiaalin, esimerkiksi muovisen kauhan tai talouspaperitelineen.

– Toimiva palovaroitin pelastaa myös liesipaloissa, sikäli kun asunnossa on joku paikalla ja reagoi oikein varoittimen hälytykseen. Esimerkiksi ikäihmisillä vaaratilanne voi muodostua, kun palovaroittimen paristoa ei ole muistettu vaihtaa. Jos muisti reistailee tai muut asiat vievät kokin huomion, lieden levytkin voivat helpommin jäädä päälle, kuvailee Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö vaarallista kierrettä.

Ikäihmiset erityisenä riskiryhmänä

Yksi liesipalojen riskiryhmistä ovat ikäihmiset. Ikääntyminen heikentää liikkumista ja havaintokykyä, ja muistiongelmat voivat osaltaan olla lisäämässä onnettomuuden vaaraa.

Liesien käytön turvallisuutta voidaan parantaa erilaisilla liesiturvalaitteilla. Olennainen osa turvallista keittiötä ovat aina myös toimiva palovaroitin ja sammutuspeite.

– Yleensä liesiturvalaite toimii niin, että kun lieden läheisyydessä tai yläpuolella lämpötila nousee tavanomaista korkeammaksi, laite hälyttää. Jos hälytykseen ei reagoida, laite katkaisee virran liedestä, Jukka Lepistö kertoo.

Markkinoilla on myös laitteita, jotka pystyvät sammuttamaan jo alkaneen palon. Liesiturvalaite voidaan asentaa sekä uuden että jo käytössä olevan lieden yhteyteen.

– Turvalaitteista huolimatta lieden käyttöä pitää aina valvoa. Jos ikäihmisen muisti pätkii, voi olla syytä harkita, olisiko mikroaaltouuni turvallisempi ruuanlaittotapa kuin sähköliesi, Jukka Lepistö sanoo.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 22.11.−1.12.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

Lue myös:

    Uusimmat