Viisumiton pääsy EU-alueelle voi vaikeutua – rikosrekisteri saattaisi johtaa matkustusluvan eväämiseen

Viisumivapaasti EU-alueelle matkustavien valvontaa pyritään kiristämään. EU:n komissio esittää, että ilman viisumia matkustavat EU:n ulkopuoliset kansalaiset joutuisivat tekemään etukäteen netissä hakemuksen, jonne pitäisi syöttää henkilö- ja matkustustiedot. 

Tietoja verrattaisiin automaattisesti eri tietokantoihin, kuten rikosrekistereihin. Matkustuslupa voitaisiin evätä tarvittaessa jo ennalta. 

Esitys on jatkoa ulkorajojen valvontaa kiristäville toimille, joilla pyritään hallitsemaan paremmin muuttoliikettä ja ehkäisemään terrorismia. 

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans myöntää, että systeemi ei pysäyttäisi luvatonta muuttoliikettä Eurooppaan. Timmermansin mukaan uudistus lisäisi kuitenkin merkittävästi turvallisuutta. 

– Olettaisin, että joku, jolla on rikostausta ja joka yrittää käyttää väärää passia, paljastuu välittömästi, kun systeemi otetaan käyttöön, hän sanoi. 

Uusi järjestelmä edellyttää EU-maiden ja Euroopan parlamentin hyväksynnän. Komissio arvioi, että valmistelu veisi useamman vuoden, koska muun muassa tietosuojan varmistaminen vie aikaa. 

Komission mukaan rajalla tehtävät tarkastukset voisivat nopeutua, koska ylimääräistä paperityötä ei enää siinä vaiheessa tarvita. 

Viiden vuoden lupa viidellä eurolla 

Netissä tehty matkahakemus olisi voimassa viisi vuotta, ja sitä voisi käyttää useampiin matkoihin. Täysi-ikäisten pitäisi maksaa viiden euron käsittelymaksu. 

Komissio korostaa, että kyse ei ole viisumista vaan "kevyemmästä ja matkustajaystävällisemmästä" menettelystä. Valtaosa hakijoista saisi komission mukaan matkustusluvan muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisen jälkeen. 

Valmisteilla on jo uudistus, jolla myös EU-kansalaisten passintarkastuksia tiukennetaan, kun he matkustavat Schengen-alueen ulkopuolelle tai palaavat sieltä. Passien tarkempi skannaus rajalla lisäisi todennäköisesti jonoja lentokentillä. 

EU:n sisäministerit keskustelevat uudesta esityksestä perjantaina. Samalla arvioidaan muita toimia, joita on vireillä terrorismin torjunnassa.   

Lue myös:

    Uusimmat