Viisuboikotista tiedottanut Jesse Markin haluaisi osallistua Euroviisuihin: "Mutta nyt tilanne on mikä on"

Mitä rap-artisti Jesse Markin ajattelee Euroviisuista? 8:26
Videolta näet Jesse Markinin koko Viiden jälkeen -haastattelun!

Jesse Markin kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa päätöksestään boikotoida Euroviisuja, mikäli Israel on mukana.

Uuden Musiikin Kilpailun finalisti Jesse Markinkertoi tammikuussa Instagramissa, että UMK:n voiton osuessa häneen hän ei aio osallistua Euroviisuihin, jos Israel on mukana kilpailussa. 

– En aio osallistua Euroviisuihin, jos Israel osallistuu. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö haluaisi osallistua, mutta koen, että tässä vaiheessa on tärkeämpää tehdä näkyväksi ihmisoikeusasiat, Markin kertoi tuolloin.

Markin kertoi maanantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa, että hänen päätöksensä pitää edelleen. Artisti painotti, että hän haluaisi totta kai osallistua Euroviisuihin. 

– Sen takia tähän koko hommaan on alun perin lähdetty, koska minunlaiselleni artistille tämä on aika iso näkyvys, jos pääsisi esittelemään musiikkiaan Euroviisujen tasolle. Se olisi tärkeää minulle. Mutta nyt tilanne on mikä on ja ilmoitin, että pistän ihmisoikeusasiat siihen paikalle mihin ne kuuluvat, eli eteen. Homma pitää, hän sanoi. 

Markinin mukaan katseet on suunnattu Euroopan yleisradiounioni EBU:n suuntaan. Hän sanoi, ettei osoittanut lausunnollaan painetta Ylen suuntaan, vaan EBU:lle. 

– Tämä on kuitenkin jokaisen artistin ihan omalla vastuulla ja Yle tukee täysin. Jos olen tätä mieltä, niin he seisovat päätökseni takana. Mutta paine on varsinaisesti osoitettu EBU:n suuntaan, jotta se tekisi jonkinlaisia ratkaisuja tilanteen suhteen, hän sanoi. 

EBU kertoi joulukuussa Sky Newsille hyväksyneensä Israelin osallistumisen vuoden 2024 Euroviisuihin. EBU kommentoi johtokuntansa tekemää päätöstä sanoen Euroviisujen olevan laulukilpailu julkisille yleisradioyhtiöille, ei valtioille. 

Tästä on kyse

Terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuussa. Hyökkäyksessä kuoli Israelin mukaan yli 1 100 ihmistä ja Hamas otti maan mukaan myös noin 250 panttivankia.

Israel aloitti ilmaiskut ja maaoperaatiot Gazan kaistalle Hamasin hyökkäyksen jälkeen.  

Hamasin alaisen Palestiinan terveysministeriön mukaan sodan aikana Gazassa on kuollut jo yli 25 000 ihmistä. 

YK:n mukaan noin 85 prosenttia Gazan väestöstä on joutunut pakenemaan sotatoimia. Unicefin mukaan Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille. 

Israel on asettanut sodan tavoitteeksi Hamasin tuhoamisen.

Lue myös:

    Uusimmat