Sini Sabotage kertoo, onko tehnyt päätöstä Euroviisuihin osallistumisesta, jos Israel on mukana: "En missään nimessä tue sotaa"

Lähteekö Suomi Euroviisuihin jälleen tarttuvalla bilebiisillä, Sini Sabotage? 9:53
Katso koko haastattelu: Lähteekö Suomi Euroviisuihin jälleen tarttuvalla bilebiisillä, Sini Sabotage?

Yleä on vaadittu vetäytymään Euroviisuista, mikäli Israel on mukana kilpailussa. Sini Sabotage kertoi Huomenta Suomessa, millaisia ajatuksia hänellä on aiheeseen liittyen.

Uuden Musiikin Kilpailun finalisti Sini Sabotage vieraili lauantaina 20. tammikuuta Huomenta Suomessa kertomassa muun muassa urastaan sekä edessä siintävästä UMK-finaalista.

Haastattelussa Sabotagelta kysyttiin, onko hän tehnyt päätöstä sen suhteen, boikotoisiko hän voittaessaan Euroviisuja, mikäli Israel saa olla mukana kilpailussa.

Suuri joukko suomalaisia musiikkialan ammattilaisia allekirjoitti vetoomuksen, jossa vaaditaan, että Yle painostaa Euroopan yleisradiounionia EBU:a sulkemaan Israelin ulos Euroviisuista. Allekirjoittaneet myös vaativat Yleä boikotoimaan Euroviisuja, mikäli Euroopan yleisradiounioni EBU sallii Israelin osallistua kilpailuun. Muusikot toimittivat vetoomuksen Ylelle tiistaina 16. tammikuuta.

Ylen mukaan sen luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén otti vetoomuksen vastaan. Vilén kertoi tuolloin Yle Uutisille, että Yle ei aio tässä kohtaa vaatia Israelin jättämistä pois viisuista. Hänen mukaansa aiheesta on kuitenkin keskustelu EBU:n kanssa ja heille on kerrottu Suomen tilanne.

EBU vahvisti joulukuussa Sky Newsille, että Israel saa osallistua Euroviisuihin.

UMK-finalisti Jesse Markin ilmoitti aiemmin, että voittaessaan UMK:n hän ei edustaisi Suomea Euroviisuissa, jos Israel on mukana.

Sabotage kertoi, että on antanut itselleen tilaa keskittyä tällä hetkellä UMK:hon. Hän kuitenkin lisäsi, että on miettinyt asiaa ja käynyt siitä keskusteluja ihmisten kanssa. Hän haluaa kertomansa mukaan ymmärtää asiasta mahdollisimman paljon ennen kuin tekee päätöksiä suuntaan tai toiseen.

– Tällä hetkellä minun mielipiteeni asiasta on se, että Israel ei saisi osallistua ollenkaan Euroviisuihin. Mutta minä en voi sitä päätöstä tehdä, enkä jotenkin haluaisi myöskään jättää siitä koko vastuuta itselleni, että osallistuuko Suomi Euroviisuihin. Se ei ole minun päätökseni, hän sanoi.

– Mutta en missään nimessä tue sotaa millään tasolla. Minun mielestäni Israelin ei pitäisi osallistua, mutta mielestäni menemme päivä kerrallaan, ja tällä hetkellä olen osallistumassa UMK:hon enkä Euroviisuihin. Haluan tällä hetkellä keskittyä siihen kisaan, hän jatkoi.

Tästä on kyse

Terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuussa. Hyökkäyksessä kuoli Israelin mukaan yli 1 100 ihmistä ja Hamas otti maan mukaan myös noin 250 panttivankia.

Israel aloitti ilmaiskut ja maaoperaatiot Gazan kaistalle Hamasin hyökkäyksen jälkeen.  

Hamasin hallitseman terveysministeriön mukaan Israelin hyökkäyksen aikana on tähän mennessä kuollut jo yli 24 100 ihmistä.

YK:n mukaan noin 85 prosenttia Gazan väestöstä on joutunut pakenemaan sotatoimia. Unicefin mukaan Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille. 

Israel on asettanut sodan tavoitteeksi Hamasin tuhoamisen.

Lue myös:

    Uusimmat