Viisivuotias kertoi päiväkodissa, että isä lyö häntä ja hänen pieniä veljiään "todella kovaa"

MTV kävi läpi kouluterveyskyselyn tulokset: Hälyttävää kasvua tyttöjen kohtaamassa perheväkivallassa 2:14
MTV kävi läpi kouluterveyskyselyn tulokset vuonna 2022: Teinityttöjen huoltajien taholta kokema henkinen ja fyysinen väkivalta kasvussa

Isä pahoinpiteli kolmea pikkulastaan Espoossa. Pojat olivat tapahtuma-aikaan 1–6-vuotiaita.

Teot tapahtuivat kahden ja puolen vuoden aikana vuosina 2019–2021.

Oikeuden ratkaisusta mukaan epäilyt pahoinpitelystä heräsivät, kun yksi lapsista kertoi päiväkodissa työntekijälle, että isä satuttaa häntä ja heitä kaikkia kotona, myös äitiä. Tapahtuma-aikaan viisivuotias poika kertoi haluavansa siksi olla mieluummin päiväkodissa kuin kotona.

Pikkupoika oireili myös fyysisesti päiväkodissa kotiolojaan.

Pojan kertomuksen mukaan isä löi lapsia esimeriksi takapuoleen "todella kovaa" ja otti kipeästi kiinni poskista.

Perheen lapset olivat tuolloin 6-, 5- ja 3-vuotiaita. Asia päätyi poliisille ja lapsista tehtiin myös lastensuojeluilmoitus. 

"Täysin mielikuvituksen tuotetta"

Oikeudessa isä kiisti kaikki pahoinpitelysyytteet. Hän kiisti kaltoinkohdelleensa lapsiaan ja väitti, että asiassa oli kyse "lasten äidin toimeenpanemasta lapsenryöstöstä vanhempien erotilanteessa".
Isän mukaan "syytteet olivat täysin mielikuvituksen tuotetta". 

Mies kertoi, että joutui päivittäin sanallisesti ja tarvittaessa nyrkkiä pöytään lyömällä puuttumaan esimerkiksi lastensa keskinäiseen tönimiseen ja huonekalujen päällä kiipeilyyn.

Oikeuden mukaan isä oli suhtautunut torjuvasti sosiaaliviranomaisten tarjoamiin tukitoimiin, koska koki niiden lähtökohdaksi olettamuksen väkivaltaisuudestaan. 

Lasten äiti kertoi oikeudessa, että mies oli käskenyt häntä ja lapsia olemaan kertomatta lastensuojelun työntekijöille kotioloista. Lapsia isä oli pelotellut, että nämä vietäisiin pois kotoa, jos lapset kertoisivat tapahtumista.

Poliisin kuulusteluissa kaksi vanhinta lasta eivät kertoneet isän pahoinpitelevän heitä. Äiti kertoi rohjenneensa puhua tapahtumista totuudenmukaisesti vasta, kun oli muuttanut pois perheen yhteisestä kodista.

Silminnäkijöitä väkivallalle

Oikeudessa kuritusväkivallasta todistivat tilanteissa paikalla olleet äiti ja kaksi isoäitiä.

Äidin mukaan isällä oli tapana ottaa kiinni lapsista pienestäkin syystä, jos lapset eivät totelleet tai kuunnelleet häntä. Näissä tilanteissa isä puristi tai nipisti lapsia poskista sormilla.

Aluksi nipistelyä oli harvemmin, mutta sitten siitä tuli päivittäistä.

Isä tapasi myös työntää sormensa lasten suuhun ja vetää suupieltä auki niin kovakouraisesti, että lapset alkoivat itkeä. Vanhimmat pojista saivat myös useamman kerran läimäisyjä isän avokämmenellä takapuolelleen.

Lasten poskiin jäi väkivallasta raapaisujälkiä ja takapuoliin punoitusta. 

Isoäidin mukaan niskavilloista tarttuminen oli niin kovakouraista, että lapsi alkoi itkeä.

Ehdollista vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi 36-vuotiaan miehen kaikkien kolmen pikkupoikansa pahoinpitelyyn. Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Lisäksi mies joutuu maksamaan pojilleen yhteensä 1250 euroa kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat