Viisi pientä vai kaksi isompaa ateriaa päivässä? Vastaus saattaa yllättää

Syötkö tunnollisesti viisi pientä ateriaa päivässä, koska niin on aina neuvottu? Tuoreimpien tutkimustulosten valossa säännöllisesti syöminen ei välttämättä olekaan ainoa tapa laihtua.

Usein viittä pientä ateriaa sanotaan avaimeksi onnistuneeseen painonpudotukseen. Hiljattain tehdyn pienehkön tutkimuksen mukaan ei laihtumisen kannalta ole kuitenkaan merkitystä sillä, syökö päivässä viisi pientä vai kaksi isoa ateriaa, kunhan vähentää päivittäistä kokonaiskalorimäärää.

Tutkimukseen osallistuneet naiset söivät viisi pienempää ateriaa ensimmäisenä testipäivänä ja kaksi tavallista ateriaa toisena päivänä. Kumpanakin päivänä nautittu kalorimäärä pysyi samana. Tutkijat huomasivat, että naiset polttivat saman verran kaloreita kumpanakin päivänä.

Viittä pientä ateriaa hehkutetaan usein aineenvaihdunnan ylläpitäjänä, mutta tämän tutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan näytä olevan.

–Syötpä sitten kaksi tai viisi ateriaa – kunhan kalorimäärä pysyy samana –, ei sillä ole merkitystä energiankulutuksen kannalta, joten sillä ei ole vaikutusta painon putoamiseenkaan, vakuuttaa tutkimusta johtanut lääkäri Milan Kumar Piya.

Piyan mukaan laihduttaja voi itse valita, kumman ateriamallin valitsee.

Tutkimukseen osallistui sekä normaalipainoisia että ylipainoisia naisia. Kummatkin polttivat liki identtisen määrän kaloreita 24 tunnin aikana huolimatta siitä, olivatko he nauttineet päivän aikana viisi vai kaksi ateriaa. Ylipainoisilla naisilla oli kuitenkin viiden aterian jälkeen illalla suuremmat endotoksiinitasot, mikä tarkoittaa suurempaa riskiä sairastua diabetekseen ja sydänsairauksiin. Normaalipainoisilla naisilla nämä endotoksiinitasot eivät kuitenkaan olleet korkeammalla viiden aterian jälkeen kahden aterian päivään verrattuna.

Koska tutkimus on esitelty vasta lääketieteellisessä tapahtumassa, sitä ei voida pitää luotettavana ennen kuin se on julkaistu vertaisarvioituna jossain lääketieteellisessä julkaisussa.

(MTV LIFESTYLE)

Lähde:Health

Lue myös:

    Uusimmat