Viisi merkkiä avioliittosi näivettymisestä – näin korjaat!

Tuntuuko avioliittosi kuihtuvan kasaan? Grandparents.com-sivusto listasi vinkit pitkän suhteen elvyttämiseen. 

– Yli viisikymppiset joutuvat usein tilanteeseen, jossa pohditaan, kuinka pitkälle suhteessa ollaan tultu – ja minne ollaankaan menossa, avioliitto- ja perheterapeutti Lisa Bahar sanoo.

Itsetutkistelu voi johtaa turhautumiseen, pikkuriitoihin sekä kommunikaation puutteeseen – ja todella vähäiseen, miltei olemattomaan seksiin. Jos suhteesi tarvitsee pientä lämmittelyä, kokeilkaa muutamia elvytyskeinoja kipinän uudelleen sytyttämiseksi.

Missä seksi?

Tapa osoittaa läheisyyttä voi muuttua iän myötä – usein myös seksin määrään voi tulla muutos. Jos olette molemmat tyytyväisiä seksikertojen tiheyteen, älkää turhaan tehkö numeroa siitä, jos tavallinen "kahdesti viikossa" muuttuu kahdeksi kerraksi kuussa.

– Seksi on yksi suhteen mittari, mutta niin on myös fyysinen hellyys kuten halailu, sanoo suhdeasiantuntija April Masini.

Avioliitto tarvitsee piristystä, jos seksin määrä reilusti vähenee – mutta myös silloin, kun pienemmät hyväilyt, kuten kädestäpitäminen tai suukot jäävät yhä useammin välistä.

Näin korjaatte:

Seksin tai läheisyyden puutteesta puhuminen voi olla vaivaannuttavaa, ja yhtäkkinen vaatimus seksiin voi tehdä kumppanin olon epämukavaksi. Sen sijaan aloittakaa hitaasti: lisätkää yhteistä köllöttelyä ja pieniä rakkauden eleitä, jotka voisivat johtaa pidemmälle.

Painostava hiljaisuus

Kuuletko illallisen aikana jääkaapin hurinan? Älä anna hiljaisuuden ottaa ylivaltaa suhteessanne. Jopa vuosikymmentenkin jälkeen yksi suhdetta kannatteleva asia on keskustelu.

– Jos keskustelut ruokapöydässä koskevat enemmän sitä, miten lapsilla tai lapsenlapsilla menee, kuin toisianne, on avioliitosta kadonnut kipinä, sanoo suhdeasiantuntija Kim Hardy.

Näin korjaatte:

– Muistuta itseäsi, että olet naimisissa puolisosi, et lasten kanssa, sanoo avioliittoneuvoja Jacqueline Del Rosario.

– Ja kun keskustelette, katso kumppaniasi silmiin, sanoo psykoterapeutti Tina Tessina.

Puolisosi kokee näin automaattisesti olevansa ymmärretympi ja että hänestä välitetään – tämä puolestaan voi muuttaa keskustelun luonnetta. Myös läheisyys on huomaavaisuutta: keskustelusta voi tulla lämpimämpi ja huolehtivampi, jos kuunnellessasi pistän käden puolisosi jalalle tai kädelle.

Samaa vanhaa

– Jos kotielämä tuntuu kahden kämppiksen elämältä, tee pieni tilannekatsaus, Hardy sanoo. Avioliitossa puolisoilla on takuulla myös omia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, mutta täysin eri menot tai tylsäksi muodostuneet rutiinit (tismalleen samat kattaukset, illallinen samaan kellonaikaan, television katselu joka ilta) voivat lopulta tuhota liiton.

Näin korjaatte:
Niin kauan kun rikotte päivittäisiä rutiineja, ei oikeastaan ole väliä, mitä teette.

– Tehkää koti-piknik, nukkukaa eri paikassa kuin tavallisesti tai muuttakaa makuuhuoneen huonekalujen järjestystä. Yllättäkää toisenne rakkausrunoilla, kukilla tai vaikka ilmapallolla – ihan syyttä. Järjestäkää aikaa toisillenne, oli se sitten virallista illanviettoa, iltakävely tai autoajelu – se auttaa vahvan yhteyden säilyttämisessä, sanoo Tessina.

Riitely

Erimielisyydet silloin tällöin ovat normaalia, mutta toisen toistuva piikittely ei kuulu aikuiseen parisuhteeseen – sitä tekevät sisarukset saadakseen enemmän huomiota, sanoo Masini. Aloittaessasi riidan pistät itsesi etusijalle – suhteesi kustannuksella. Todellinen vaara onkin se, jos riitelystä tulee normi – korvaten rakkauden suhteessanne.

Näin korjaatte:

Selvittäkää ongelmienne alkuperä mahdollisimman pian. Jos asioista puhuminen koituu vaikeaksi, etsikää ammattineuvoja tai ystävä, joka toimii välikätenä. Tai yrittäkää muistella menneitä.

– Loistava tapa aloittaa lämmin keskustelu on sanoa: muistatko kun…, ehdottaa Tessina.

Ota puheeksi varhaiset seurusteluaikanne, kun menitte naimisiin, ensimmäinen asunto, jonka ostitte, kun saitte lapsia tai se puolison suuri ylennys töissä. Menneiden muistelu voi elvyttää hyviä tunteita joita joskus jaoitte keskenänne.

Missä kiltteys?

Jos ystävälliset eleet ja tavat ovat kaikonneet suhteesta, on aika tarkastella missä mennään. Pienet teot, kuten kahvikupposen toiselle tuominen samalla kun hakee itselle, tai postin toiselle tuominen voivat tuntua epäoleellisilta asioilta – mutta tosiasiassa ne sitovat aviopuolisoita tiukemmin yhteen. Ilman kiltteyttä voi vihamielisyys alkaa väijyä pinnan alla, Masini sanoo.

Näin korjaatte:

Yllätä kumppanisi positiivisesti jollain, mitä et ole ennen tehnyt. Vie roskat hänen puolestaan, pesetytä hänen autonsa tai vie puolisosi piknikille. Tai kehu häntä ystävienne ja perheen kuullen.

– Kehu häntä vaikka siitä, kuinka ajattelevainen hän on ollut tai kuinka hän auttoi kotitöissä, ehdottaa Tessina. Älä huoli, jos hän punastuu – hän on taatusti mielissään ja muistaa kauniit sanasi pitkään.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat