Viisi kysymystä sotesta: Kasvavatko etäisyydet, paranevatko palvelut?

MTV:n Huomenta Suomi esitti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindénille peruskysymyksiä sote-uudistuksen tuomista muutoksista.

1. Onko terveyskeskuksia jatkossa pienillä paikkakunnilla kuten tähän asti?

- Olen varma, että pienillä paikkakunnilla on terveyskeskuksia. Lisäksi neuvoloita on useissa paikoissa, ja vanhuksille annetaan kotipalvelua. En usko, että isomman alueen palveluista päättävät henkilöt olisivat jatkossa niin valistumattomia, että veisivät palvelut pois ihmisten läheltä.

2. Pääseekö sairaalan päivystykseen suurin piirtein samalla etäisyydellä kuin nyt?

– Joidenkin palveluiden etäisyys kasvaa, mutta ei välttämättä sote-uudistuksen vuoksi vaan jo nyt tehtävän päivystysjärjestelmämuutoksen takia. Ideana on, että päivystävässä sairaalassa on varmasti kaikki tarvittavat palvelut. Kovin pienissä sairaaloissa ei ole mahdollista, että siellä olisi läpi yön kaikki lääketieteen alat edustettuna, mutta suuremmassa sairaalassa on.

3. Kuinka pitkälle voi joutua synnyttämään?

– Luulen että asiaa on Suomessa aika viisaasti pohdittu. Esimerkkinä tähän kerron kokemuksia Varsinais-Suomesta, jossa olin sairaanhoitopiirin johtajana. Uudessakaupungissa ja Loimaalla suljettiin pienet synnytysyksiköt ja synnytykset siirrettiin Turkuun. Päätökset pystyttiin tekemään yksimielisesti, koska paikkakunnan omat päättäjät ymmärsivät, että noin 300 synnytyksen ylläpito keisarileikkauksineen olisi ollut käytännössä mahdotonta. En ole jälkikäteen kuullut kritiikkiä tuosta muutoksesta.

4. Väheneekö luukulta luukulle juokseminen ja pienevätkö kustannukset? 

– Tämä on ehkä käänteentekevämpi muutos kuin mitä nyt oivalletaan. Luulen että kymmenen vuoden päästä olemme tyytyväisiä, että tällainen uudistus tehtiin, vaikka valmistelu kestikin kauan. Meillä on tällä hetkellä yli 300 kuntaa, 150 terveyskeskusta, 20 sairaanhoitopiiriä ja kuusi kehitysvammaisten erityishuoltopiiriä ynnä muuta, joista kukin päättää itsenäisesti omien palveluiden järjestämisestä. Kun tulee suurempi kokonaisuus, voidaan jatkossa tehdä kokonaisuuden kannalta järkevämpiä päätöksiä, jolloin laatu nousee ja kustannukset pysyvät paremmin kurissa.

5. Toimiiko sote niin, että etäisyydet pitenevät, mutta palvelu on parempaa?

- Etäisyyksistä puhutaan mielestäni väärässä sävyssä. Esimerkiksi nämä 150 terveyskeskusta painivat lähes jokainen esimerkiksi sen kanssa, että pystyvätkö he palkkaamaan oikojahammaslääkärin. Jatkossa kun meillä on 19 tuottajavastuullista tahoa, jotka varmasti pystyvät järjestämään oikomishoidon. Silloin oikojahammaslääkäri olisi koko alueen käytettävissä. Nyt oikojalääkäri puuttuu kokonaan monesta kunnasta, kun kunnat eivät pysty itse järjestämään sitä.

Lue myös:

    Uusimmat