Viisi erikoista asiaa, joita et ehkä tiennyt pisamista

Toisten ihot ovat täynnä pisamia, toisten ihoilta niitä ei löydä etsimälläkään. Tiedätkö, mistä tämä oikein johtuu?

Monien kasvoja koristaa etenkin kesäisin ruskeat pisamat. Vaikka pisamat ovat yleisiä, harva on tullut ajatelleeksi, mistä ne ihoomme oikein ilmestyvät. 

1. Kesakoita vai pisamia?

Vaaleanruskeat litteät pisamat ilmestyvät iholle tyypillisesti lapsena, ja niiden väri voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Kesäisin auringonvalossa pisamat tummuvat, talvella ne puolestaan haalenevat. Pisamat eivät kuitenkaan ole ikuisia, vaan voivat haalistua tai kadota kokonaan iän myötä. 

Kesakot ovat puolestaan tummia pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy samanlaisena ympäri vuoden. Kesakot ovat pisamia pinnallisempia pigmenttimuutoksia, ja ne ilmestyvät iholle vasta aikuisena. 

2. Ei vain punahiuksisilla

Pisamat kulkevat geeneissä, ja niitä voi olla kenellä tahansa, ei vain punapäillä. Pisamat ovat dominoiva piirre, eli vaikka vain toisella vanhemmalla olisi pisamia, lapset tulevat hyvin todennäköisesti myös saamaan niitä. 

Punahiuksisuus on puolestaan piilevä piirre, eli vaikka sinulla olisi punahiuksisuutta aiheuttava geeni, hiuksesi voivat silti olla aivan muun väriset.

3. Kukaan ei synny pisamia naamassa

Oletko koskaan nähnyt vastasyntynyttä vauvaa, jolla olisi pisamia? Et taatusti ole. Huolimatta siitä, mitä ihmiset sanovat, pisamat vaativat aina auringonvaloa tullakseen näkyviksi. 

4. Ne ovat yhteydessä ihon herkkyyteen

Pisamissa ihon väripigmenttiä melaniinia on muuhun ihoon verrattuna enemmän. Jos sinulla on paljon pisamia, se tarkoittaa samalla sitä, että ihosi on herkempi ja sinulla on suurempi riski sairastua ihosyöpään. Pisamanaamaisten tulisikin suojata ihonsa erityisen huolellisesti. 

5. Pisamat yhdistettiin noituuteen

Siitäkin huolimatta, että pisamia esiintyy niin miehillä kuin naisillakin, pisamien uskottiin keskiajalla olevan noituuden merkki. 

Lähde: MarieClaire

***


Lue myös:

    Uusimmat