Viinimatkailun TOP5 -kohteet – lue asiantuntijan vinkit!

ViiniTV:n viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkaa viisi parasta viinimatkailukohdetta.

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén perusti ViiniTV:n vuonna 2009 ystävänsä Arto Koskelon kanssa. Kaikki lähti turhautumisesta liian pönöttynyttä viinikulttuuria kohtaan.

– Halusimme näyttää, miten me näemme viinin. Viini ei kuulu sinne pölyisiin kellareihin tai kattohuoneistoihin. Viini kuuluu kadulle ja se on kaikkien juoma. Kaikkien pitäisi pystyä nauttimaan siitä, Sirén kertoo.

Viiniekspertti Sirén paljasti viisi parasta viinimatkailutärppiä Helsingin Matkamessuilla tammikuussa.

– On niin monta hyvää ja kaunista paikkaa, jotka olisivat ansainneet paikkansa top vitosesta. Nämä paikat ovat tällä hetkellä omia suosikkejani ja näistä pöhistään myös viinimaailmassa. Sellainen vinkki kannattaa muistaa, että ottakaa yhteyttä viinitiloihin etukäteen, niin ei tule pettymyksiä.

5. Vale dos Vinhedos, Brasilia

– Brasilia ei varmasti soita kelloja monelle viinimaana, mutta se on viimeisen 10 vuoden aikan skarpannut kovasti. Yllätyin, kuinka matkaajaystävällinen alue on ja kuinka korkealaatuisia viinejä siellä tehdään. Brasiliaan kannataa matkata sadonkorjuun aikaan helmi-maaliskuussa. Erityisesti Vale dos Vinhedos on erittäin kovassa nousussa viinipiireissä, Sirén kertoo.

Ilkan juomavinkki: Osa paikallisista kuohuviineistä kilpailee laadultaan parhaimpien samppanjoiden kanssa, joten niitä kannattaa kokeilla.

4. Itävalta

– Itävalta on monille huomattavasti tutumpi kuin Brasilia. Se on turvallinen ja helppo maa ja viinimielessä äärettömän mielenkiintoinen. Viinit ovat timanttisia ja vaihtoehtoja löytyy. Wien on yksi harvoista pääkaupungeista, jonka sisällä tehdään viiniä – eikä mitä tahansa viiniä, vaan hyvää viiniä. Kaupungin välittömästä läheisyydestä löytyy hyviä viinitiloja, joten ei välttämättä tarvitse lähteä mihinkään pidemmälle. Sadonkorjuuaika loka-marraskuussa on mielenkiintoisin aika vierailla viinitiloilla.

Ilkan juomavinkki: Kokeile paikallisia rypälelajikkeita. Valkoisissa esimerkiksi Grüner Veltliner, punaisissa Blaufränkisch.

3. Kroatia

– Kroatia on ässä hihassa. Kroatista puhutaan tällä hetkellä todella paljon. Maan naapurissa on kuitenkin monia hyviä viinimaita, joten miksei Kroatiastakin tulisi hyviä viinejä. Kroatiassa on tällä hetkellä yli 17 000 viinintuottajaa, joten viiniä löytyy. Sadonkorjuuaika alkaa yleensä elokuun lopussa

Ilkan juomavinkki: Kroatiasta löytyy noin 60 paikallista rypälelajiketta. Kokeile esimerkiksi Plavac Malia, joka on ehkä tunnetuin näistä.

2. Etelä-Afrikka

– Etelä-Afrikka on erittäin hyvin järjestäytynyt erityisesti viinimatkailun kannalta. Sieltä löytyy erilaisia viinireittejä, joissa matkailija voi mennä tilalta tilalle hyvin helposti. Capen alue on hyvin eurooppalainen ja mielestäni suhteellisen turvallinen. Ehdottomasti kannattaa vuokrata auto ja pitää tukikohtana esimerkiksi Stellenboschia. Sitä pidetään Etelä-Afrikan viinikapitaalina. Läheltä löytyy myös Franschhoekin kylä, jossa on Etelä-Afrikan parhaat ravintolat. Ja sieltä löytyy myös erinomaisia viinejä.

Ilkan juomavinkki: Swartlandin luonnonmukaiset viinit ovat mielenkiintoisia. Myös Cap Classique -kuohuviinit ovat erittäin tunnettuja.

1. Douron laakso, Portugali

– Douron laakso on se, missä tehdään herkullisia portviinejä, mutta viime vuosina paikka on ryhdistäytynyt myös perus puna- ja valkoviineissä. Douron laakso on erittäin upea ja kuvauksellinen paikka. Douroon mennessä kannattaa lentää Portoon, joka on yksi suosikkikaupungeistani maailmalla. Siellä sijaitsee suurin osa viinitilojen kellareista ja näihin paikkoihin voi päästä myös maistelemaan. Portosta voi ottaa sitten junan Douron laaksoon.

Ilkan juomavinkki: Douron laakson portviinit.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat