Viime talviolympialaisten hiihtäjä jahtaa yllättävää ihmettä Tokion kesäkisoissa – paita jälleen pois? "Pitäkää silmänne auki"

0:30
Tältä näytti, kun Pita Taufatofua esiintyi öljyttynä ilman paitaa Rio de Janeiron ja Pyeongchangin olympialaisten avajaisissa.

Muistatko edellisistä olympialaisista paidattoman, öljytyn tongalaisurheilijan? Kyllä, Pita Taufatofua, 37, on taas täällä – edellisten talviolympialaisten jälkeen jälleen kesäolympialaisissa.

Taufatofua teki olympiadebyyttinsä taekwondo-urheilijana Rio de Janeirossa 2016. Hän hävisi ensimmäisen kierroksen ottelunsa Iranin Sajjad Mardanille peräti 1–16, mutta ehti tulla tuota ennen kuuluisaksi tepasteltuaan öljytty ylävartalo paljaana tongalaisen taistelijan asussa. 

Vajaat kaksi vuotta myöhemmin Taufatofua hämmästytti, kun nähtiin tositoimissa Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018. Kulttimaineeseen noussut urheilija selvitti tiensä olympialaisten maastohiihtoon, vaikka olikin viettänyt lumella olympialaisten alkaessa vaivaiset 12 viikkoa elämästään.

Taufatofua sivakoi Pyeongchangissa vapaan hiihtotavan 15 kilometrin matkalla. 114:nneksi sijoittuneen tongalaisen taakse jäi kaksi hiihtäjää.

Ja totta kai, ennen tätä Taufatofua kantoi jälleen Tongan lippua olympialaisten avajaisissa ylävartalo öljyttynä.

Jutun yläreunasta näet kuvaa Taufatofuan paidattomista avajaisperformansseista Rio de Janeirossa ja Pyeongchangissa.

Karanteenia Australiassa

Käsillä ovat seuraavat olympialaiset, Tokion kesäkisat 2021. Taufatofua on taas ilahduttamassa ihmisiä, ja lajina on vanha tuttu taekwondo. Tongalainen varmisti paikkansa kisoihin viime vuonna voitettuaan Oseanian olympiakarsinnassa Papua-Uusi-Guinean Steven Tommyn yli 80-kiloisten painoluokassa, jossa oli vain kaksi kilpailijaa.

Vaivatta kisoihin valmistautuminen ei ole sujunut, sillä USA Today kertoo Taufatofuan olleen Australiassa karanteenissa viime maaliskuusta lähtien.

– Emme ole saaneet mennä mihinkään muuhun maahan kilpailemaan muita vastaan, hän kertoi.

Asenne vaikuttaa kuitenkin olleen terästä, sillä Taufatofua totesi, ettei ole voittoa ilman että taistelee ensin.

Elättelee vielä toiveita olympiamelonnasta

Taufatofuan unelmana oli itse asiassa kilpailla Tokiossa myös ratamelonnassa, mutta juuri ennen Osenian karsintakilpailuja häneltä murtui kylkiluu. Sittemmin olisi ollut vielä karsintamahdollisuus Venäjällä, mutta sinne Taufatofua ei päässyt matkustusrajoitusten myötä.

Vaikka tongalainen ei ole melontaan olympiapaikkaa saavuttanut, hän aikoo ottaa melansa Tokioon mukaan. Mies elättelee toivoa, että pääsisi sittenkin olympiavesille.

– Tarvitsemme olympiaihmeen. En ole varma, mitä, mutta tiedän sen, että olympialaisissa on kaikkineen kyse siitä, ettei koskaan luovuta.

Unicefin lähettiläänäkin toimiva Taufatofua haluaa ennen kaikkea inspiroida ihmisiä.

– Jos minä voin mennä kolmiin olympialaisiin, ehkä yksi lapsikatsojista tuumii, että "minä aion mennä ja yrittää tuota", ja sitten puskee itseään eteenpäin. 

Kiusoittelua

Monien huulilla on varmasti kysymys, vetääkö Taufatofua tälläkin kertaa paitansa pois, kun olympialaisten avajaisia vietetään perjantaina. Lipun kantajaksi on nimittäin nimetty ensimmäistä kertaa Tongan olympiahistoriassa nainen, niin ikään taekwondossa kilpaileva Malia Paseka.

Taufatofua sanoi, että olisi kunnia kantaa lippua yhdessä Pasekan kanssa. Taufatofua ei paljastanut, lähtisikö häneltä tällöin paita pois, vaan hän lähti kiusoittelun tielle.

– Tiedätte, mitä sanotaan. Pitäkää silmänne auki.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja